Як повідомив голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай насьогодні майже 95 % території області окуповано російською армією.

Тут тривають найзапекліші бої, гине багато українських захисників. Окупанти кинули сюди сили, що значно переважають по техніці українські підрозділи. Співвідношення лише у броньованій техніці двадцять проти одного на користь рашистів.

У зв’язку з тактичною перевагою ворожих військ на Луганщині радник глави офісу президента України Олексій Арестович заявив, що у цьому винна Німеччина. Адже Бундестаг вчасно не надав Україні обіцяну військову допомогу.

“Скажімо чесно: росія зараз має в Україні тактичний успіх, який загрожує перерости на Лисичансько-Сєвєродонецькому напрямку в оперативний. Чим це пояснюється? Темпи ленд-лізу, на які місяць тому ми розраховували, не виправдалися. Не коштом американської або британської зброї, а коштом німецької”, – заявив Арестович.

“А якби були приїхали 50 “Гепардів”, 100 “Мардерів”, гаубиці й т.д., ситуація була б далека від тієї, що є зараз. Фактично німецька сторона, затягує передачу нам військової техніки і побічно винна в тому, що відбувається на фронті”, – підсумував радник глави ОПУ.

Два тижні тому стало відомо, що процес передачі Україні обіцяного Німеччиною озброєння затягується через непорозуміння в уряді країни.

Спочатку уряд повідомив, що вільної важкої зброї немає. Однак, після громадського розслідування опозиційних політиків, з’ясувалось, що така техніка в німецькій армії є. Як повідомили німецькі ЗМІ, опозиція різко розкритикувала канцлера Олафа Шольца за маніпуляції з передачею обіцяної зброї Україні.

За даними соціологічних опитувань 50% громадян Німеччини підтримують Україну і вимагають негайної передачі ЗСУ заявленого озброєння, яке допоможе зупинити рашистську агресію.

Вадим Снігур