Борода набуває колишньої популярності. Хоча зовсім недавно вважалося, що чоловік обов’язково повинен бути гладко поголеним. А вже сьогодні на вулицях велика кількість молодих і навіть у віці людей з бородою. Чому ж борода — це круто? Дехто каже, що із нею вони більш сексуальні, мають суворий вигляд, їх часто асоціюють із мужніми та творчими особистостями. Та й більшість жінок вважають таких хлопців дуже привабливими.

Ми розшукали серед вінницької молоді бороданів та поцікавились, для чого їм зайва волосистість на обличчі й як доглядають за нею.

– Я не люблю йти за стадом і робити завжди те, що інші. Бороду ношу чотири роки. Це було спонтанне рішення. Почалось із того, що пішов на роботу і мені стало ліньки голитись. Брат, який носив вже тоді бороду, запропонував відростити. Начебто мені це також личитиме. Його ідею не зразу підтримав, але потім все-таки спробував. Наразі моя борода має довжину приблизно 14-16 сантиметрів. У житті не заважає. І їсти зручно, і з дівчатами цілуватись, — каже 23-річний Максим Гончарук із Чечельника. — Догляд за бородою також особливий, так що ті, хто каже, що ми її носимо, бо лінь голитись, помиляються. Щомісяця ходжу до барбера, де її стрижуть та розчісують. Разом зі стрижкою голови послуга коштує 300 гривень. Вдома щодня бороду купаю, але не такими агресивними засобами, як шампунь. Беру мило, тоді волосся буде слухняним. Використовую ще й спеціальну олію для бороди, аби не була такою жорсткою, її вартість близько 300 гривень.

Три роки тому Макс брав участь у конкурсі бороданів на одній з радіостанцій, але не переміг. Після того були ще одні змагання, але вже у Вінниці на одному із Інтернет-ресурсів.

– Я був на першому місці, але буквально за один день спустився на сходинку нижче. Друзі та колеги казали, що опонент голоси накрутив, але моя борода найкрутіша. Крім того, заклад, де я стрижу бороду, подарував знижку 50%. Певний час я був його обличчям. Для них, мабуть, я найзірковіший клієнт. А ще був моделлю у рекламі фірмових сумок. Часто у мене питають, чи фарбую бороду. Ні, не роблю цього. Я із дитинства рудий. Звісно, на вулиці на мене часто звертають увагу, особливо дівчата. Але поки коханої у мене нема. Якщо ж з’явиться і попросить не носити бороду — не зроблю цього. Це мій стиль.

До речі, свого часу головний Дід Мороз Вінниці Олександр Шемет навіть проводив конкурс бороданів. У номінації «Суперборода» (більше 12 см) переміг один з лідерів вінницької велоспільноти пан Олександр Багрий, а харизматичний Олександр Шемет посів друге місце.

А тим часом у Вінниці зростає кількість барбер-закладів, де модні стилісти зроблять із кожного чоловіка із бородою стилягу.