Українські дельфіни відмовились служити окупанту. Унікальну програму з підготовки особливих військових дельфінів-спецпризначенців розробляли у Вінниці.

Неймовірна історія про те, як дельфіни залишились вірними присязі, відданішими Україні за деяких військових зрадників — далі.

Росіяни тепер вимушені були відправити для захисту флоту у Севастопольській бухті від підводного нападу своїх дресированих дельфінів.

Американська спецструктура проаналізувала супутникові знімки морських військових баз у Севастополі. На них фахівці помітили два загони дельфінів. Спеціалісти Військово-морського інституту США припускають, що багато російських кораблів, які стоять там на якорі поза зоною дії ракет, потенційно вразливі до підводних атак.

Росія має історію навчання дельфінів для військових цілей, зокрема у Сирії та Тартусі. Вони використовували водних ссавців для вилучення об’єктів або стримування ворожих водолазів.

Історія використання дельфінів у військових цілях відома ще за СРСР

Першими їх застосували США. Для того, щоб СРСР не відставав, НВП “Модуль”, яке знаходилось у Вінниці і брало участь у розробці військових програм, отримало таке завдання.

Ми вже писали свого часу про подружжя Лідії та Геннадія Присяжнюків, які брали участь у розробці цієї унікальної програми.

Наші науковці вивчали мову дельфінів, записували, щоб давати сигнали. Розробляли цей свист для тих чи інших сигналів…

Геннадій знаходився у довготривалих відрядженнях у Криму, у військовій частині поблизу Севастополя. Там тренували бойових дельфінів.

– Вони виявились дуже здібними. Особливо афаліни, – ділився з нами Геннадій Присяжнюк.

Вже незалежна Україна продовжувала тренувати морських ссавців за розробленою у Вінниці програмою. Потім її закинули.

Відродили у 2012 році, але ссавці потрапили в руки Росії після вторгнення в Крим у 2014 році.

Згодом Москва заявила, що докупить ще бойових дельфінів для навчання та захисту військових баз.

Але було насправді все по-іншому. Українські бойові дельфіни в Криму відмовились підкорятися росіянам і загинули

Постійний представник президента України в Криму Борис Бабін заявив, що українські бойові дельфіни в Севастополі відмовилися підкорятися російським окупантам і загинули. Тому і потрібно було окупантам закуповувати та тренувати інших.

Дельфіни, яких навчали співробітники Військово-Морських сил ЗСУ України, спілкувалися з тренерами за допомогою спеціальних свистків.

– Росіяни отримали ці свистки та все інше спеціальне майно відповідної військової частини, але тварини відмовились не лише взаємодіяти з новими російськими тренерами, а й навіть приймати їжу і через якийсь час загинули, – розповів Бабін.

Як бачите, багато українських військових в 2014-му в Криму поставилися до питання присяги і вірності прапору значно гірше, ніж ці дельфіни.

Тетяна РЕДЬКО