Наймолодшому було 3 місяці, найстаршому 93 роки. Місця було наскільки мало, що можна було лише сидіти!!! Повітря майже не було, щоб конденсат, який утворювався від людського дихання, не крапав на голови, під стелю чіпляли обрізані пластикові пляшки. В перші дні були ліхтарики, але за кілька днів сіли батареї і люди залишились у повній темряві. Замість туалету відро. Інколи, раз на 12 годин, випускали надвір, на кілька хвилин…

У підвал, на возиках і тачках, привезли навіть лежачих хворих старих людей, більшість із яких померли.

Люди помирали від задухи, знесилення і хвороб. Хто намагався протестувати – розстрілювали… Загалом загинуло близько 10% населення Ягідного.

На одвірках було записано кількість людей у кожній кімнаті. На стінах малювали діти, доки могли. Вели календар. В одному приміщенні була стіна, на якій записували померлих. Ніхто не вірив, що виживе…

Малюнки дітей
Календар життя і смерті – наші прийшли

Дивно, але більшість людей, з якими ми спілкувалися, залишились при здоровому глузді, адекватно все розповідають. Кажуть, що якби не прийшли наші, росіяни нікого живим не випустили б.

Значна частина села зруйнована. Навколо, у лісі неймовірна кількість боєприпасів, мін та спаленої російської техніки. Усі будинки і погреби розграбовані. Багатьох собак вбили, частину з’їли тувинці, про що свідчать шкіри.

Прізвища людей, які померли у підвалі

Від почутого і побаченого відійти важко – вже добу пронизує суцільний жах. Ми зробимо відео, а ви, будь ласка, розповсюджуйте інформацію. Про такі злочини руского міра мають знати усі, як би це не було страшно.

Андрій Власенко

В цьому приміщенні жило 25 людей