Він запевняє, що кремлівський режим нібито не перешкоджає вивезенню українського зерна за кордон і є кілька способів такого експорту:

“Перший – будь ласка, можна вивозити через порти, які перебувають під контролем України, Чорноморське узбережжя – Одеса та прилеглі порти. Не ми ж замінували підхід до порту, це Україна замінувала. Нехай вони розмінують, і нехай кораблі із зерном виходять із порту. Ми гарантуємо їх мирний прохід без жодних проблем у міжнародні води.

Вони мають розмінувати та підняти з дна Чорного моря кораблі, які були спеціально затоплені, щоб утруднити вхід у ці порти на півдні України. Ми готові це зробити, ми не будемо користуватися ситуацією розмінування для того, щоб здійснювати якісь атаки з моря.

Друге – існує інша можливість. Порти Азовського моря – Бердянськ, Маріуполь – перебувають під нашим контролем. Ми готові забезпечити безпроблемне вивезення, зокрема, українського зерна через ці порти. Ми вже закінчуємо роботи з розмінування. Ми створимо необхідну логістику”.

Путін також додав, що Україна може вивозити зерно через Румунію, Угорщину чи Польщу.

Стосовно останньої пропозиції, то Україна вже й без московського диктатора вже прокладає цю логістику. А стосовно улесливих пропозицій вивозити збіжжя через окуповані російською армією порти, західні аналітики застерігають українських фермерів.

Росія вже показала, що їй не можна довіряти. Вона прийшла в Україну грабувати

Це засвідчує й те, що вже забрано до криму майже все зерно з окупованих територій. Його вантажать у Севастополі на російські кораблі і продають в Сирії та інших країнах.

Зараз із маріупольського порта вивозять крадений метал та іншу продукцію. Така ж доля може спіткати й інший врожай, якщо ми довіримось ворогу.

Очевидно під маркою розмінування чорноморських портів путін хоче спростити захоплення всього півдня України

А пропозиція возити зерно з окупованих портів чи Білорусь – це чистий піар для міжнародних правових структур.

Щоб знову перекласти на Україну відповідальність на гуманітарну кризу, викликану російською агресією проти сусідньої суверенної держави.

Адже путін не збирається виконувати вимогу Гаагського суду, і припиняти війну та звільняти окуповані українські території. Воєнний злочинець вчергове вдає, що він, “великий гуманіст”. І, ніби, переживає за голодних африканців. Після того, як виморив голодом півмільйонний український Маріуполь…

А ще одна мета кремлівського вождя такими хитрощами позбутися тиску на свою та білоруську економіку

Мовляв, найпростіше вивозити зерно через Білорусь: “Але для цього треба знімати санкції з Білорусі. Президент лукашенко ставить питання саме так. Якщо хтось хоче вирішити проблему, якщо вона взагалі існує, вивезення українського зерна, будь ласка, найпростіший спосіб – через Білорусь”, – заявляє путін

Що називається – з хворої голови – на здорову.

Василь Головко