До речі, в Польщі всі новини розпочинаються із стану азовців і інших захисників Маріуполя.

Ось що повідомила дружина командира «Азова».

Дружина командира маріупольського полку “Азов” Дениса Прокопенка Катерина у мирному житті – талановитий ілюстратор. Але з початком повномасштабного вторгнення в Україну її життя повністю змінилося.

Останні кілька тижнів вона разом із іншими родичами військових гарнізону Маріуполя робила усе можливе та неможливе спочатку заради їхнього порятунку в повному оточенні на “Азовсталі”, а сьогодні – для визволення з російського полону.

В інтерв’ю “Українській правді” Прокопенко розповіла про те, коли востаннє говорила з чоловіком та що влада робить для визволення солдатів.

Чоловік виходив на зв’язок якраз тиждень тому. Це був понеділок, вечір. Дзвонить незнайомий номер, я спочатку думала, що це знову якийсь російський хейтер хоче щось погане сказати.

Беру трубку – голос чоловіка. Одразу така реакція радісна, бо приємно, що вийшов на зв’язок. Каже: “Катю, у мене всього 30 секунд розмови, скажи, як ти там?”. Я сказала, що все добре, “А ти як?” – й одразу сталося переривання зв’язку. Я питаю – він не чує, він питає щось – я не чую.

По суті, я лише почула його голос і так і не зрозуміла, що, як – по суті, по факту.

Надалі я вже почала дізнаватися з різних джерел, від людей, які там знаходяться поруч із ним. Їм вдалося, деяким людям, вийти на зв’язок, і вони сказали, що умови задовільні і всі чекають обміну.

Зараз я намагаюся зі своїм колективом, з Асоціацією сімей “Азовсталі” спілкуватися з Червоним хрестом, з іншими організаціями, щоб вони покращили умови, які там є.

Ми знаємо, що саме СІЗО переповнено і, звичайно, що деяких ресурсів, можливо, не вистачає. Знову ж таки, їжа, вода – воно все потребує покращення. Наразі ми хочемо це питання якомога швидше вирішити, щоб Червоний Хрест залучив якомога більше своїх зв’язків, ресурсів, щоб покращити все це, що зараз там у хлопців.

– Як реагує Червоний Хрест, і хто з боку влади бере участь в цьому процесі визволення гарнізону Маріуполя?

– З боку влади вже була інформація, що обміном буде займатися Головне управління розвідки. Конкретно, хто ще з представників влади займається цим питанням – у мене немає цієї інформації, бо вона подекуди засекречена.

Але я знаю, що третя сторона – це міжнародні організації, які займаються правами людей, військовополонених, намагаються слідкувати за дотриманням Женевської конвенції. І ми зараз хочемо, щоб ця третя сторона докладала більше зусиль. Тому що зараз ми бачимо, що недостатньо цих зусиль.

Підготував Андрій Власенко