Вже кілька днів у Вінницькій мережі АТБ де-яких ранніх овочів взагалі немає. А, якщо і з’являються, то змітається все протягом години-двох. І по цінах в два-три рази вищих, ніж це було в минулому році. Це проблема не лише однієї мережі, це проблема всього українського ринку

Ранні овочі залишились на Херсонщині та Запоріжжі

Як не парадоксально, але знайомі та родичі з тих регіонів повідомляють, що їхні фермери масово викидають молоді овочі просто на узбіччя доріг. Бо їх рашистські окупанти не пропускають із товаром на територію вільної України.

А продавати свій товар за копійки до окупованого Криму багато хто не хоче, бо це, навіть, не окупляє затрат. Проте рашисти під дулом автоматів змушують людей за безцінь віддавати продукцію та грабують їх.

В Інтернеті також дедалі частіше з’являються відео, на яких фермери з тимчасово окупованих територій Херсонщини та Запоріжжя змушені викидати свій товар. Так один із мешканців Запорізької області (з тимчасово окупованої території) розповів, що його фура простояла в черзі на блок-посту три дні.

“Я віз свій товар у Запоріжжя. Тому що там його продати можна дорожче і швидше. Нас не випускали ці орки. На вулиці вже жарко, овочі почали псуватися. Довелося просто викинути. Молода картопля, капуста, кабачки, огірки – все вивалив. Тому що везти його в Крим невигідно. Там своїх овочів вистачає. Ми для них небажані конкуренти, ціни збиваємо. Та й продати я зможу все це за копійки на оптовому ринку. Тому що на ринок у Ялті нас просто не пустять”, – поскаржився чоловік, якого звати Олег.

“Дехто домовляється за великі хабарі з цими “днрівцями”

“Я платити не хочу, та й таких грошей у мене немає, я ще їх не заробив. Ми стояли на переході у Василівці, довелося частину товару викинути та повернутися назад”, – повідомив чоловік. І додав:

“У нас ринок перенасичений. Молоду картоплю продаємо по 5-7 гривень за кілограм. Приблизно за стільки ж віддаємо ранню капусту. Огірки, помідори, кабачки, перець по 10 – 12 гривень”.

Більше того, повернувся рекет

Окупанти беруть під своє “шефство” всіх підприємців. Вони повинні ділитися з ними доходами.

“Серед цих орків уже діють свої угруповання. Вони між собою з’ясовують стосунки, хто яке господарство у людей бере під свій “дах”. Доходом діляться зі своїми “керівниками”. Також страждають від них люди, хто розводить свиней, свійську птицю, сіє хліб”, – розповідають місцеві жителі.

Словом, прийшов руський мір, щоб “визволити Україну і задушити у своїх братських обіймах”. Тепер овочами мусимо забезпечувати себе самі, в кожному регіоні. На Вінниччині завжди вирощували овочі. Доведеться цього року збільшувати площі під баштанами. А також не варто нехтувати програмою “Сади Перемоги”. Маєш землю – посади все, що там може вирости. Так убезпечимо себе від неприємних несподіванок на овочевому ринку восени.

Вадим Снігур