Греція вважає надто повільною схему Німеччини, згідно з якою Афіни постачатимуть Україні радянські бронетранспортери БМП-1 в обмін на модернізовані й відремонтовані німецькі БМП Marder.

Про це повідомляє Bild:

– Відповідно до плану, погодженого Німеччиною та Грецією, передача техніки Україні відбуватиметься так.

Спершу представники Афін будуть запрошені на засідання спеціального комітету в Німеччину для перевірки стану Marder. Після цього БМП мають полагодини й модернізувати та передати Греції, де їх знову перевірять і перефарбують у грецькі кольори. І вже тоді Афіни зможуть передати Україні БМП-1.

За словами джерела Bild, постачання озброєння відповідно до німецької схеми займає багато часу і є надто заплутаною: “Може минути щонайменше два місяці, перш ніж перша БМП з Німеччини буде на наших островах, поки ми тримаємо свої БМП напоготові”.

Раніше у Греції підкреслювали, що через безпекові побоювання з боку Туреччини передадуть свої БМП Україні лише після отримання Marder від Німеччини.

У середині квітня в Міноборони Греції заявили, що більше не планують надавати Україні допомогу зброєю, тому що це послабило би власну обороноздатність. Раніше Греція передала Україні два літаки з військовою допомогою, зокрема стрілецькою зброєю та ЗРК.

Андрій Власенко