І не просто словами, а, можливо, навіть через суд! Педагог, на його думку, публічно принизила дитину перед однокласниками і вибірково «пресувала» саме цю дівчинку… Втім, за вчительку заступився директор закладу, і конфлікт став на 99% «вибуховим»! Адже ображений тато – відомий спонсор школи, який роками купував сюди дорогі дивайси, меблі та обладнання. А його донька запізнилась саме в той день, коли вся Вінниця через сніг та хуртовину годинами стояла у пробках і запізнювалась на роботу!

То де ж правда, і хто кого має право «виховувати» у вінницьких школах?

– Ця дівчинка гарно вчиться і з вчителями веде себе чемно! Що сталось того ранку між ними – досі розбираються… Дитина каже, що прийшла на виховну буквально за 2 хвилини після початку по своєму годиннику, – розповіли батьки однокласниці. – Але підвищений тон вчительки до цієї школярки чула вся школа! І після цих «моралей» дівчинку все одно не пустили на виховну, хоча були діти, які прийшли пізніше – і без проблем сіли за парти… І навіть повторні вибачення 8-класниці не подіяли на педагога, яка вже після виховної години влаштувала «другу серію повчання», як слід поводитись у школі – мовчати і слухати!!! Звісно, що тато після такого зателефонував до школи та захотів почути від адміністрації їхню версію конфлікту… Бо хто не заступиться за свою дитину? Тим більше, що він один із «крутих» меценатів нашої школи і ніколи не жалів для класу та закладу своїх грошей… Але персональних «презентів» вчителям, наскільки нам відомо, він ніколи не робив, і це його правило! Може, вчительку заїло, що ця родина нічого не носить за високі оцінки своєї дитини? Чи через погану погоду в когось був поганий настрій, який від учителя передався учням?

Нам би не хотілось, щоб цей конфлікт вийшов за межі класу та школи… Але, перш за все, «виховна година» має бути виховною, а не «кричалкою», моралізаторством і приниженням меншого старшим!

Ось як прокоментувала цю ситуацію директор департаменту освіти ВМР:

– Ця вчителька отримала усну догану від директора, бо в будь-якому випадку не мала права виставляти дитину на коридор, – пояснила Оксана Яценко. – Адже це «Година спілкування», а не стояння на коридорі та образ. Тим більше, що за школяра в навчальному закладі під час уроку чи виховної години відповідає саме вчитель… Я сподіваюсь, що батьки цієї школярки та педагоги знайдуть спільну мову й порозуміння, бо це ненормально, коли дітей хтось намагається «сортувати» на «мажорів» та «немажорів», «запізнених» на 2 чи 5 хвилин, на чемних і хамовитих… Ми вчимо і виховуємо всіх! Перш за все, ми педагоги, дорослі та досвідчені люди…

Ось така «Година спілкування» наробила галасу в школі, яка традиційно славиться своїми «розумахами», переможцями олімпіад, суперучителями та відомими на весь світ випускниками!

Записав Сергій Годун