Депутат Євген Федоров вніс у держдуму росії проєкт про відміну постанови Держради СРСР “Про визнання незалежності Литовської Республіки”.

Як відомо, вихід з СРСР Литви та інших прибалтійських республік був важким і супроводжувався жертвами серед мирного населення. Бо радянські війська намагалися придушити масовий рух місцевого населення до незалежності.

Однак, після Серпневого путчу критично загострилися внутрішні проблеми у самій Росії, 6 вересня 1991 року на засіданні Держради СРСР, органу, створеного V позачерговим з’їздом народних депутатів, під головуванням Михайла Горбачова було визнано незалежність Литви, Латвії та Естонії.

Після повномасштабного вторгнення росії на території України з метою її окупації, Литва виступає за найжорсткіші санкції ЕС проти росії. Вона також послідовно підтримує Україну щодо вступу в ЄС, надає військову підтримку у протистоянні з агресором.

У зв’язку з намірами російської держдуми, українські політики зазначають, що самообман європейців у оцінці реальних намірів кремлівського терористичного режиму приведе війну в їхні будинки.

Заяви російських політиків про скасування постанови про незалежність Литви – черговий доказ невиправної агресивності влади РФ. Тому розмови про “збереження обличчя” російському президенту принесуть війну в Європейський союз.

Бо апетити російської імперії не обмежуються Україною. Будь-які розмови про шлях до миру через збереження варварської фізіономії росії – самообман.

В офісі Президента України відзначають, що зараз війну ще можна зупинити, але для цього необхідно збільшити та прискорити постачання військової допомоги ЗСУ.

Василь Головко