Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла, як Київ реагуватиме на відмову ЄС надавати статус кандидата на членство Україні.

“Я вважаю, що будь-які рішення, окрім надання Україні статусу кандидата, послаблять передусім європейських лідерів і наше прагнення, віру українських людей у Європейський проєкт як такий”, – додала віцепрем’єрка.

“Тому я думаю, що це рішення нас розчарує, буде сприйнято як зрада в нас. Ми, звичайно, не відмовимось від європейської інтеграції, але будемо відчувати, що європейські лідери свій історичний шанс змарнували”, – підсумувала вона.

Також Стефанішина заявила, що деякі держави-члени Європейського Союзу замість надання Україні статусу кандидата на членство на саміті ЄС наприкінці червня хочуть обмежитись визнанням “європейської перспективи”.

Президент Володимир Зеленський закликав європейських політиків не вагатися з позитивним рішенням щодо надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу, адже громадська думка на боці України.

У виступі на щорічному Копенгагенському демократичному саміті Зеленський заявив:

– На українському кордоні, на українському Донбасі, під Харковом, на півдні України ми можемо зараз бачити, що український народ справді готовий підкріпити слова про свою незалежність відповідними діями на захист незалежності. Але де той кордон, на якому буде видно, що і Європа готова підкріпити всі важливі для себе слова відповідними діями?

Чому, якщо опитування показують, що 71 відсоток європейців вважають Україну частиною європейської сімʼї, досі є політичні скептики, які вагаються, чи дозволяти нам рух до Європейського Союзу?

Відомо, що представники Данії та Швеції виступають проти позитивного рішення для України на саміті наприкінці червня через гальмування антикорупційних реформ.

Крім того, прем’єр Нідерландів Марк Рютте також наполягає на відтермінуванні статусу кандидата для України, але готовий поступитися, якщо він лишиться один з такою позицією на саміті.

Зрозуміло, що це буде удар в спину Україні і укріплення позицій Росії.

Андрій Власенко