Війна погнала готівковий курс долара вгору, Він пішов далеко за 30 грн, а в пікові моменти навіть підбирався до 40. Чи буде ще долар по 27-28 грн?

Фінансові аналітики вважають, що зараз про стабілізацію ситуації говорити не доводиться.

Але все ж таки в майбутньому, коли економіка почне відновлюватися, то надто сильне зміцнення гривні лише шкодитиме українським експортерам. І на етапі відновлення це піде на користь нашій економіці.. До курсу, який є наразі, у найближчі півроку може додатися ще 15% – девальвація. Восени стрибок курсу до 40 грн/дол може бути абсолютно реальним.

І ближчим часом гривня навряд чи зміцниться вище за 30 грн/дол.

Як відомо, з першого дня повномасштабної війни Нацбанк “заморозив” офіційний курс долара на рівні 29,25 грн/дол. А на початку червня заговорили про можливе повернення до плаваючого курсу або, принаймні, “підтягування” його трохи ближче до ринкового. Заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що регулятор планує відмовитися від фіксування курсу гривні відносно долара, коли повернуться податки на імпорт, скасовані ще в перші дні війни.

Збільшення облікової ставки (з 10 до 25%) свідчить про те, що Нацбанк готується до лібералізації міжбанківського ринку і відповідно “підтягування” міжбанківського курсу до ринкового.

Хоча, на думку фінансових аналітиків, краще було б утримувати курс в одному становищі щонайменше до кінця війни. А простим українцям рекомендують зберігати тримісячний запас на сім’ю у гривнях, а на решту зоощаджень радять купувати долари. Однак, українці пережили вже стільки фінансових потрясінь, що і без аналітиків добре знають, що їм робити зі своїми грошима.

Василь Головко