Серед можливих причин пожежі по Бевза, 34 називали — займання батарейок в офісі ремонту, дерев’яні перекриття і зворотна тяга із вікон офісів…

Тоді вся Вінниця спостерігала за чорним 50-метровим стовпом диму на Замості… Це горіла стара баня, яка стала офісним центром по вулиці Бевза, 34, поряд із музеєм-садибою Коцюбинського… 13 нарядів пожежників гасили палаючий 3-й поверх майже добу… А він горів, як свічка, бо всі перекриття та стіни із дерева.

Згодом стало відомо, що тут загинула 21-річна Анастасія — майстер із корекції брів, яка не встигла вибігти на вулицю із палаючої будівлі… Її там заблокував дим… Перші 30 хвилин пожежники самі назвали «зоною смерті», нікого в будівлю не пускали, бо не врятував би навіть крутий термокостюм…

Тому хлопці, як могли, гасили мансарду із драбин. А сотні вінничан під старою банею молились, щоб всі встигли покинути охоплені вогнем офіси… І чули страшний жіночий крик, бо одна працівниця врятувалась на даху і благала про порятунок на розпеченій, як сковорідка, блясі… Рятувальникам ДСНС вдалось її зняти із даху живою…

Настю Ріщук, на жаль, знайшли вже після гасіння епіцентру займання…

За свідченням орендарів, вогонь на 3 поверсі з’явився у майстерні… Охоронець центру намагався самотужки гасити кімнату, яку орендував майстер із ремонту та заряджання батарей для електричних авто і автономних систем. Але перший запах гару та галас в коридорі 3-го поверху зробив страшну справу — люди відкрили двері своїх офісів, пустили свіже повітря, і утворилась так звана зворотна тяга.

– Напередодні опівдні в офісах не було світла… Казали, що є проблема із електропроводкою. Бо справді в коридорі пахло горілими дротами… А в четвер фахнуло так, що я не встигла нічого забрати із офісу! Добре, що вибігла сама, — розповіла одна із постраждалих в пожежі.

— Колега Насті кричала на вулиці, що там залишилась дівчина… Спершу нас всіх обнадіяли, що жертв немає… Я молилась за неї, бо знаю цю молоду сім’ю! Але потім на руках винесли тіло… Тут плакала вся вулиця!

– Сталась біда! Нещасний випадок із однією загиблою… Я тут, щоб взяти на себе перший удар і відповідальність. Бо приміщення моє, але із ним працюють адміністратор, охорона, служба експлуатації, — заявив на місці НП відомий вінницький бізнесмен Валерій Лук’янець.

— Вже відомо, що загоряння поширилось із кімнати, яку орендував підприємець із батарейками… У момент початку пожежі його на місці не було, а тому вогонь наші працівники гасили самотужки… І отримали опіки, але загасити полум’я, на жаль, не вдалось. Людей виводили всіма виходами, але одна дівчина чомусь залишилась на третьому поверсі. Це трагедія! Я дуже співчуваю її рідним і близьким… Ми всі тут на місці, ніхто не ховається від людей та відповідальності за те, що, на жаль, сталось…

Серед потерпілих — відомий фотограф Юрій Білошкурський. Вогонь перетворив його «Вайт студію» на попелище… Якщо Юрію з технікою та студією допомогли друзі та колеги, то за втрачене молоде життя Анастасії Ріщук досі ніхто не відповів…

Було відкрите кримінальне провадження за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки  Винуватцям загрожувало від 3 до 8 років ув’язнення.

Уже минув рік від страшної НП, але слідство досі продовжується

В управлінні Національної поліції повідомили, що деякі експертизи досі тривають. Підозру ще нікому не оголошено. Правоохоронці запевняють, що зроблять це лише після закінчення слідства.

Чоловік Анастасії Денис Рощук повідомив журналістам, що останні пів року слідчі не виходили з ним на зв’язок.

– Ще наприкінці осені минулого року двічі викликали на допит. Спілкувалися майже шість годин. Увесь цей час складали хронологію подій дня пожежі. Максимально детально проговорили усе, що відбувалося того дня. Мені тоді показали чотири великі теки з паперами і сказали, що слідство не закінчиться швидко. Мовляв, багато підозрюваних, треба усіх перевірити, викликати на допит, — розповідає Денис Ріщук.

Він запевняє, що як тільки у Вінниці стабілізується ситуація, обов’язково буде звертатися до слідства і вимагатиме справедливого розслідування.

– Змиритися з цим я не зможу.., – досі в горі Денис.

Нагадаємо, 5 років тому — в березні 2017-го – на цьому поверсі вже горів салон краси — манікюрна майстерня. Але тоді обійшлось малими втратами і вогонь локалізували за лічені хвилини. У 2021-му ситуація повторилася, але уже з фатальними наслідками…

Каріна МАЄВСЬКА