З привидами в нас склалось вже давно. В єзуїтському конвікті (гуртожитку) вночі стукає привид монаха. І ось напередодні Нового року ми вирішили вас познайомити з досить неординарним «співробітником», загальним улюбленцем – котом Шпателем, – йдеться на сторінці музею у «Фейсбук». – Кіт невизначеної породи, але, судячи із зовнішнього вигляду, поважних манер та гастрономічних уподобань, траплялись у його родоводі й породисті екземпляри. Окрас – темно-сірий, вага – 6 кг. Характер має до міри нахабний, товариський. Вдень «працює» у кабінетах №9 та 10.

Основною функцією котів у музеях завжди був захист від гризунів. У нас з чотирилапих мешканців лише Шпатель, тож основна його робота – їсти, спати та дарувати радість.

– Як він з’явився у нас — невідомо. Скоріш за все, прибився спершу до посту охорони. Ось хлопці під час змін й вирішили його побалувати та так і потоваришували. Певно, це вони його так назвали! Мабуть, він був домашній, але з якихось причин опинився на вулиці… Але цей кіт вже наш спільний улюбленець, – каже директор музею Катерина Висоцька. – Як житиметься котові у рік Собаки? Думаю, добре, бо він у нас живе з року Півня. Тож запрошуємо до музею познайомитись з експозицією і вусатим красенем.

МУЗЕЇ СВІТУ, ДЕ ЖИВУТЬ КОТИ: Будинок-садиба Івана Котляревського (Полтава, Україна); Будинок-музей Сергія Корольова (Житомир, Україна); Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка (Україна); Британський музей (Лондон) – працює 6 котів; Ермітаж (Санкт-Петербург, Росія) – живе більше 50 котів. У 1998 році на їхню честь започатковано свято – «День березневого кота»; Будинок-музей Ернеста Хемінгуея (Флорида, США) – мешкає понад 40 котів; Музей мистецтв Філбрук (Оклахома, США); Музей під відкритим небом на площі Торре Арджентіна (Рим, Італія); «Народний палац» (Глазго, Шотландія); Меморіальний музей Ісса Кобаясі (Нагано, Японія); Музей Булгакова в Києві.