Амбітні плани забрендувати Вінницю для всього світу як місто і батьківщину вічноріздвяного хіта «Щедрика» збудуться в цьому році.

Адже всім відома арка та грибочки на вході до Центрального вінницького парку йдуть під ремонт, і в 2018-му тут планується відкрити музично-історичний простір, присвячений найвідомішій у світі українській пісні Миколи Леонтовича. Кошторис проекту – 10 мільйонів… А щодо пам‘ятника геніальному композитору із Поділля, то тут є цілий ряд проблемних питань.

– Однозначно Вінниця має стати столицею «Щедрика». Вже в цьому році простір під аркою, поряд із грибочками, майданчик у Центральному парку отримає новий стиль та звучання, – розповів головний архітектор Вінниці Олександр Рекута. – Бо на місці колишнього кафе буде відкрита зона відпочинку в стилі «Щедрик»: із музичними лавочками, підсвіткою та із зображеннями історії пісні Миколи Леонтовича. Перед аркою в бруківці будуть викладені ноти цієї пісні та птах – Щедрик. Стилістику нової вхідної групи із присвятою Миколі Леонтовичу і його величному твору вже затверджено.

Щодо пам’ятника композитору, то він планується на місці Максима Горького… І там навколо мають бути тексти «Щедрика» усіма мовами світу. Але для зняття Горького потрібен дозвіл, бо він зареєстрований ще за Союзу за всіма канонами… Але це лише плани, бо у 2018-му беремось поки що за вхідну групу в стилі «Щедрик» та сусіднє лебедине озеро.

До речі, на 140-й день народження Миколи Лентовича, 13 грудня 2017-го, у Вінниці відбувся рекордний флеш-моб. 20 хорів з усієї України заспівали в обласному центрі його «Щедрик» тисячею голосів та зібрали сотні тисяч переглядів співу в Інтернеті по всьому світу!!! Таким був 140-й ювілей Миколи Дмитровича на рідному Поділлі…

 

Співаємо разом

Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка,
Стала собі щебетати,
Господаря викликати:

“Вийди, вийди, господарю,
Подивися на кошару,
Там овечки покотились,
А ягнички народились,

В тебе товар весь хороший,
Будеш мати мірку грошей,
Хоч не гроші, то полова —
В тебе жінка чорноброва“.

Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка.