Своїм рішенням суд заборонив Соціалістичну партію України (СПУ), а майно політпартії та всіх її осередків буде передане державі.

Аргументи обвинувачувачів СБУ та Мін’юсту проти СПУ полягали в антиукраїнській і проросійській діяльності партії, а також у висловлюваннях останніх трьох її керівників, передовсім державного зрадника Іллі Ківи.

На думку СБУ, хоч депутат-зрадник Ківа з 2019 року не є офіційним керівником партії, але він все одно здійснює вплив на неї.

Зокрема, у матеріалах справи цитувалися публікації з посиланням на партійний сайт, в яких входження Киви до ОПЗЖ подавалося як делегування від СПУ. Крім цього, згідно із матеріалами справи, станом на зараз СПУ очолює Віктор Заїка – директор іменного благодійного фонду Іллі Киви “Визволення”.

Ще одним доказом впливу Киви на Соцпартію вважають те, що очолювана ним організація “Всеукраїнський рух по боротьбі з фашизмом “Патріоти за життя”, як і його благодійний фонд, зареєстровані за тією ж адресою, що й СПУ. Партія може оскаржити це рішення у Верховному Суді.

За даними міністра юстиції Дениса Малюськи, у Восьмому апеляційному адміністративному суді у Львові тривають 16 судових процесів щодо заборони проросійських партій. Стосовно шести політпартій рішення вже ухвалено, щодо інших – рішення чекають найближчим часом.

Зрадник України Ілля Кива очолював Соціалістичну партію і висувався від неї кандидатом у президенти України у 2019 році. Зараз Кива перебуває в росії і активно веде антиукраїнську пропаганду.

Василь Головко