Із тисячі книг про вінницькі села, які заплановані до виходу у видавничому домі “Моя Вінниччина”, перша сотня вже “пішла у світ”. Завершує цю сотню добротний том “Під покровом Шабельні”, написаний Галиною Бухтою,  викладачкою Іллінецького аграрного коледжу, і Володимиром Іжевським, директором об’єднання ринків Вінниці. Презентація книги, виданої за сприяння Вінницької військової ОДА і обласної ради, відбулась у міській бібліотеці Іллінців 15 червня.

– У суворий воєнний час друковане слово має влучати, мов куля, у ворога! Шабельня — село унікальне, тут, за народною версією, у кузнях виковували шаблі, ножі, списи для українських козаків, – розповів Володимир Іжевський.

– Це героїчна земля, позначена Божим знаком — Іллінецьким метеоритом! Наш краї незвичайний! У  дитинстві батько розповідав, що у церкві у Кальнику вінчався Іван Богун, що начебто на Великдень тут чути дзвони підземного монастиря! Шабельня – батьківщина борців за волю і незалежність України, багатьох талановитих людей, про яких ми написали.

Дійсно, у село ведуть дороги з Європи. Які значущі події описані, які повороти долі! Золотий викуп, революція, Голодомор, могутній повстанський рух, Друга світова, партизани у Шабелянському лісі, відбудова… Сотні облич дивляться зі світлин. Відтепер життя цих людей, їхні справи  навіки залишились у літописі Шабельні. Серед них — полковник Війська Польського Віталій Іжевський,урядовець УНР Назар Гнатюк та інші жителі цього мальовничого подільського села, оповитого запахом меду, димом сушарок для слив і яблук. Тут їхня праця, їхні школи і церкви, їхні весілля, самодіяльні оркестри, вишиванки, борщі…

…Життя триває і несе нові виклики. Сьогодні цвіт української нації воює з російськими окупантами-відморозками. Ольга Акулова, викладачка Донецького університету ім. Стуса, заспівала:

Вірні, злі і незламні ми тримаємо стрій,

Ти москву переможеш, Києве мій!

Збройні Сили Вкраїни, щастить вам нехай!

Не х.. шастать, кацапи, в наш рідний край!

Єдиний в Україні проєкт “Створення історії міст та сіл Вінниччини” продовжується… У видавничому домі “Моя Вінниччина” готується до друку книга про Моївку.

Ірина ЗОНОВА