У висновку щодо надання статусу кандидата на членство в ЄС Європейська комісія рекомендуватиме його для України і Молдови, висунувши щодо останньої додаткові вимоги, а Грузії – відмовить.

Ми уже повідомляли, що й Україні Єврокомісія рекомендуватиме статус кандидата з умовами для початку переговорів про вступ. Насамперед йдеться про дві головних вимоги – забезпечення верховенства права і боротьбу з корупцією.

“Схоже, що цей проміжний крок є реверансом у бік таких країн, як Нідерланди, які вважають, що Україна далека від готовності до статусу кандидата на вступ”, – зазначають ЗМІ.

Однак, надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС – це політичний сигнал, який хоче надіслати Києву більшість держав-членів союзу. Також кандидатський статус буде рекомендований для Молдови, але щодо неї буде висунуто ще більше вимог для початку переговорів про вступ.

Що ж стосується Грузії, то Єврокомісія рекомендуватиме не надавати країні такого статусу до виконання “довгого переліку вимог” І, насамперед, чіткого визначення свого інтеграційного напрямку на рівні суспільства.

Як уже повідомлялося, після зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві лідери Німеччини, Італії, Румунії та Франції висловилися за “негайний” статус кандидата на членство в ЄС для України. Цю вимогу підтримала ще ціла низка країн-членів ЄС.

Сьогодні очікується висновок Єврокомісії щодо заявок України, Грузії та Молдови на вступ до Європейського Союзу.

Василь Головко