Відтепер всі вони одягнені у бордово-сірі сукні, фасон та колір яких обрали самі. Одяг купували в Інтернеті власним коштом. У середньому витратили по 200-300 гривень. На літо замовили спідниці, брюки та піджаки. Вчителі впевнені, що таким чином змотивують і школярів носити форму. Крім того, це досить зручно та завжди у колективі пануватиме рівність. «За» виступив і місцевий відділ освіти. Мовляв, це об’єднує колектив.

– Наша школа розрахована на 250 учнів. Тут навчається 51 дитина. 24 з них довозять із сусіднього села. Так сталось, що одна із наших колег замовила в Інтернеті плаття, і нам дуже сподобалось. Матеріал якісний, не мнеться, розміри відповідають тим, які береш. Вирішили, що такий одяг всім пасуватиме. Придбали сукні десять чоловік, а дві не погодились, – кажуть вчительки. – То вони потім як глянули на сукні, то очей не могли відвести. Захотіли і собі, проте у магазині вже не було одягу у бордово-сірих кольорах. То довелось брати сіро-чорні. Цікаво, що наш новий імідж припав до душі учням. Вони кажуть, що будуть на нас рівнятися. І вже стали більше носити шкільну форму.

Психологи запевняють, що авторитет вчителя не повинен залежати від його одягу. Головне – професійні якості. А ось вчителька з іншої області, Олеся Калинич, дізнавшись про новації колег зі Жмеринщини, має іншу точку зору.

– Якось учениця на уроці розглядала мої туфлі. Бачу, зовсім відволіклася, тож кажу жартома: «Насте, ти вивчаєш зараз не те, що треба для життя». Настя не розгубилася: «Ні, Олесю Василівно, зараз вивчаю якраз те, що мені, можливо, згодом більше згодиться, ніж ваші коми: важливо знати, які туфлі до якої сукні підібрати. Буду виглядати сіро – ніхто й не захоче дізнатися про мій розум». Так, одяг (читайте – зовнішність) не вирішальні, але важливі в нашому житті. Усе має бути гарне: і душа, і зовнішність. Для чого обдурювати дітей, що це не так і всі однакові? Не однакові ні учні, ні вчителі.

За порогом школи вони не носять форму. Кожен особливий – і це прекрасно. Як учительці школи, у якій нема форми для учнів, мені важко говорити про плюси дрес-коду… без іронії. Але спробуємо знайти плюси в уніформі. По-перше, якщо врахувати, що вчитель надає освітню послугу, а не сіє розумне, добре, вічне, то дрес-код дуже доречний: для професій, які надають послуги, характерна уніформа: офіціанти, слюсарі, продавці. По-друге, уніформа – спосіб зекономити: одна-дві сукні обійдуться значно дешевше. І «нема закону, який забороняє ввести уніформу в школі».