Останнім часом у шкільних батьківських чатах серед вінничан почали розсилати повідомлення про загрозу епідемії холери. Оприлюднюється провокативна інформація без конкретних даних: «чекають на появу холерної палички у воді, буде більше смертей, ніж від ковіда… дівчатка, попереджайте знайомих, особливо любителів відкритих водойм».

Панічні пости прокоментувала заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяни Бондаренко. Вона повідомила, що зараз спалахів холери в Україні не зафіксовано:

«Насамперед хочу відзначити, що літо – сприятлива пора для поширення гострих кишкових інфекцій. В Україні йде війна з Росією. Орки руйнують інфраструктуру, у деяких містах немає доступу до чистої питної води. І через це збільшується ризик поширення інфекційних захворювань, серед яких і холера.

Що стосується Вінницької області, то за період з 1 січня по 31 травня 2022 р. зареєстровано 954 хворих гострими кишковими інфекціями. Холери серед них у обласному лабораторному центрі МОЗ не виявлено.

Однак, хочу зазначити, що у разі необхідності вінницькі медики готові надавати необхідну медичну допомогу пацієнтам, які її потребують», – прокоментувала Тетяна Бондаренко.

У Центрі громадського здоров’я повідомляли, що випадки захворювання в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери в нашій країні стався у 2011 році в Маріуполі. Тоді за період спалаху зафіксували 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був спричинений токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни.

Для профілактики холери необхідно дотримуватися таких правил

Кип’ятити воду. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини; дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету.

Потрібно також стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні правил їхнього зберігання та походження; за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;

Мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;

Ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.

При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужання