ФРН збурили слова посла України Андрія Мельника, що українським біженцям у країні нібито не раді. Глава конференції міністрів внутрішніх справ ФРН Йоахим Герман заявив Neue Osnabrucker Zeitung, що це не так.

Днями Мельник заявив у Bild, що все більше біженців їдуть із Німеччини назад до України, тому що “не почуваються бажаними гостями”, і Берліну нібито варто замислитися, чому у багатьох українців “немає бажання залишатися тут”.

“Це обурливо та абсолютно не відповідає дійсності. Це просто неправильно. Це реально нісенітниця”, – сказав міністр внутрішніх справ Баварії.

Йоахим Герман повідомив також, що жителі Німеччини готові допомагати українцям і майже через чотири місяці з початку повномасштабного вторгнення Росії, а висловлювання посла Мельника “образливі для тисяч німецьких сімей”.

Чиновник повідомив, що “більшість” українок, з якими він спілкувався, назвали “феноменальним те, як добре їх тут прийняли”. Він також додав, що багато хто їде до України, тому що на заході країни порівняно безпечно, і люди просто хочуть додому після того, як виїхали за кордон із першим переляком за своє життя.

Німецькі ЗМІ повідомляють, що після візиту 16 червня до Києва у Бундестазі критикують канцлера Шольца, бо не дав у Києві “конкретних обіцянок” щодо озброєнь.
А посол Мельник, навпаки, публічно похвалив Шольца, якого раніше не раз жорстко критикував: “хотів би особисто подякувати канцлеру Шольцу – Німеччина зламала лід”.

До речі, вінничанки, які повернулися з Німеччини по-різному відгукуються про тамтешній прийом. Хтось, дійсно, дуже задоволений: надали безкоштовне житло, допомагали усім необхідним, продуктами, грошима.

Комусь не сподобалось, що жили у великих приміщеннях по 50-60 людей. Потім запропонували влаштуватися на роботу. А чому б і ні? Всі німці працюють. Три місяці вони з нами ділилися, але ж і нам треба честь знати. Ніхто ж не підписувався на безстрокове утримання молодих, здорових і працездатних людей…

Вадим Снігур