Єнс Столтенберг нарешті відповів на слова папи римського Франциска, що “вторгнення росії могло бути спровокованим розширенням НАТО на схід”. Генеральний секретар альянсу вказав, що рф ніхто не провокував на вторгнення.

Це була заздалегідь спланована і майстерно розіграна партія. Росія свідомо абсолютно безпричинно і підступно напала на суверенну сусідню країну. А приводів для агресії можна було вигадати сотні. Що і робили увесь час кремлівські вожді.

“За війну проти України несе відповідальність росія та її лідер володимир путін, і більше ніхто”, – підкресоив генсек НАТО.

Як відомо,, 14 червня папа римський Франциск натякнув, що вторгнення рф в Україну нібито могло бути “спровоковане” розширенням НАТО на схід, що фактично є одним з наративів кремля. Глава католицької церкви, однак, відкинув, що таким підходом він “виправдовує путіна”.

Столтенберг відповів, що НАТО – це оборонний Альянс, а війна в Україні – “це війна президента путіна, війна, яку він вирішив розпочати проти незалежної та суверенної нації. І що НАТО робить багато років – це підтримує незалежні та суверенні нації в Європі, Україну, через навчання, допомогу, поради та оснащення збройних сил. Це не загроза ні для кого. Не провокація. І ми продовжимо це робити”, – запевнив він.

Як підсумував генсек НАТО, “це путін і Москва – ось ті, хто відповідає за жорстоку агресію проти незалежної країни”.

Сергій Бойчук