Головною причиною, чому гепатит називають «тихим» або «ласкавим вбивцею», є та, що хворий може бути носієм вірусу десятки років і не знати про це.

Гепатиту є кільканадцять форм, вони мають схожі симптоми, однак вимагають різного лікування. Всього вірусів гепатитів є аж дев’ять, сім із них передаються через інфіковану кров.

При всіх видах гепатиту, відбувається загальне враження печінки, тому людей, що мають в організмі цей вірус, можна ідентифікувати за жовтим кольором шкіри та білків очей.

Головний лікар Вінницького медичного центру «Гормонія» Андрій Багрій стверджує, що гепатит має більше ускладнень, ніж СНІД, і ним можна в 2000 разів швидше заразитись, ніж ВІЛ-інфекцією. Для ранньої діагностики необхідно щороку здавати аналіз крові на специфічні антитіла.

Найлегше «чіпляється» в побутових умовах гепатит форми А. Заразитись ним можна через немиті руки або при споживанні немитих овочів та фруктів. Таке, зокрема, може статись при куштуванні ягід на ринку. Дуже часто зараження відбувається через воду. А оскільки з кранів вінничан часто-густо тече не дуже якісно очищена вода, то є загрози отримати вірус, просто випивши склянку води.

Гепатит В найчастіше проявляється одразу в гострій формі. Вірус є надзвичайно підступним, бо він налаштовує проти клітин печінки імунну систему. Гепатит В найбільш небезпечний для дітей, у дорослому віці він протікає спокійніше.
Вінницький 9-річний хлопчик Денис Проценко, якому три роки тому чи не вся Україна збирала кошти на трансплантацію кісткового мозку, був урятований від раку, однак під час лікування дитина заразилась гепатитом В.

– Денису реабілітація після ТКМ дається дуже важко — заважає гепатит, – розповідає батько малого, Олександр. – У нього часті шкірні висипи, які дуже сверблять, температура, кровоточать ясна й постійна слабкість. Дитина дотримується строгої дієти, та навіть при цьому його постійно нудить, він часто блює, має біль у шлунку. А найгірше, що ця форма гепатиту невиліковна. Небайдужі вінничани зібрали кошти на лікування гепатиту й реабілітацію після трансплантації кісткового мозку, але ми не можемо вживати противірусні препарати. Дитина знаходиться постійно на підтримуючій терапії, щоб вивести токсини і відновити клітини печінки. Шукаємо клініку за кордоном, яка б могла нам допомогти.

Якщо у вас були оперативні втручання, донорство, наявність тату та стоматологічні маніпуляції, до цього приєднуються відчуття перевтоми, важкості у животі, кровоточивість ясен та кровотечі з носа – усе це має підштовхнути вас пройти перевірку на наявність антитіл до гепатиту С. Таке тестування можна пройти в обласних центрах, гастроентерологічних та інфекційних відділеннях або приватних лабораторіях. Якщо у вас виявили антитіла до вірусу гепатиту – це ще не значить, що ви хворі. Необхідно пройти трикратне обстеження на наявність антитіл. Якщо всі вони виявлять антитіла, варто пройти обстеження на наявність у крові самого вірусу.

Коштує тестування на наявність антитіл по-різному – від 50 до 180 грн. Цікаво, що багато вінничан, аби уникнути зараження гепатитом, ходять до майстрів манікюру та педикюру зі своїм приладдям.

– У мене є знайома з гепатитом С, її двоє дітей теж хворі. Дітей вона лікувала, перевели хворобу в неактивну форму! Сама ж не лікується, спокійно відвідує салони краси без свого інструменту, а майстрів не попереджує! Коли у нас відбулася з цього приводу неприємна розмова, сказала: «Мне терять нечего», — розповідає вінничанка Ольга Танаскова. — Тому я сама ходжу й усім знайомим раджу йти на манікюр підготовленими, зі своїм інструментом.

Головний інфекціоніст Вінниччини Лариса Мороз підтверджує можливість заразитись гепатитом С та В у салонах краси і тату-салонах.

– Навіть пірсинг та невеликий татуаж можуть нести загрозу, тому людей з татуюваннями ми з колегами завжди називаємо потенційними клієнтами, — каже Лариса Мороз. – Тому й така сумна статистика серед дорослих на Вінниччині: 889 хворих на гепатит С, 199 – на гепатит В. І це тільки ті вінничани, що стоять в лікарні на обліку. А скільки ще є таких, що не знають свій статус, або в когось підтвердилась лише наявність антитіл, а подальше обстеження вони не продовжують. До речі, гепатит В у всьому світі, на даний час, є хворобою невиліковною, ми лише можемо намагатися зупинити процес пошкодження печінки та розвиток її цирозу або раку.

Лікування провадиться роками. З іншого боку, дана хвороба є керованою, від неї можливо захиститися шляхом вакцинування. В аптеках є якісна бельгійська вакцина, коштує вона десь 110-120 грн. Шестимісячний курс лікування включає три вакцинації. І повірте, це в сотні разів дешевше, ніж вилікувати гепатит С.

Що цікаво, скрінінгове обстеження у Вінницькому регіональному гепатоцентрі для дітей, медичних працівників, атовців та допризовників – безкоштовне. Діє в інфекційному відділенні й державна програма лікування хворих, однак фінансування на неї обмежене, тому за рік вдається безкоштовно пролікувати тільки 60 пацієнтів. Створена навіть спеціальна комісія, яка за певними критеріями відбирає хворих для цієї програми.

Допомогу на лікування хворих гепатитом виділяють і з обласного бюджету. Однак цього року з обіцяних 1 млн 200 тис. грн. виділили лише 500 тис. грн., цих коштів вистачило на лікування семи пацієнтів.