“Зараз у нас у ПСГ більше газу, ніж зазвичай (10,5 млрд куб. м), видобуток впав, але не так критично, споживання знизилося набагато більше. На українському ринку – профіцит газу. Тому ми можемо закачувати його до ПСГ і готуватися до опалювального сезону, – пояснив він.- Зараз говоримо з міжнародними партнерами, як вони можуть допомогти нам з цими грошима чи газом”.

Зокрема, Вітренко звернувся до уряду США з пропозицією надати допомогу в закупівлі обсягів, що бракують. Він нагадав, що під час Другої світової війни ленд-ліз включав і певні енергетичні продукти, паливо та інше.

“Оскільки ленд-ліз принаймні гіпотетично означає, що США дають у тимчасове користування зброю, яку ви повинні потім повернути, ми сказали, що в такій ситуації можна говорити про повернення цих обсягів газу, наприклад, за 2 роки. Також враховуючи, що ми беремо газ про запас, і його не буде спожито, теж якимось чином ми зможемо потім його віддавати. Це один з варіантів, який ми опрацьовуємо з нашими міжнародними партнерами”, – зазначив він.

Вадим Снігур