– Сам дідух складитиметься із трьох поверхів. Один буде всередині — так званий рельєфний. Внизу дідуха буде ялинка. Гілочки пофарбуємо у білий колір і прикрасимо калиною. Також будуть трави та пшениця як оздоблення. Щодо матеріалів для дідуха, то його складемо із зібраних на День незалежності, — каже Ольга Дернова, директор «Центру концертних та фестивальних програм» Вінницької міської ради. — Тоді кожен район Вінниччини презентував свій дідух. Зберігала їх до цього часу я в концертному залі. Перед тим обробила засобами від мишей та молі. Більшу частину дідухів встановимо у холі міської ради на Святвечір. А із маленьких та середніх складемо великого — заввишки 2,5 метра. Складати дідух буде вінницький дизайнер Олександр Котловий.

Додамо, що Солом’яний Дідух — автентичний символ свята Різдва. Традиційно, як тільки вставала перша різдвяна зірка, 6 січня до хати заносили святковий сніп – Дідух. При цьому приказували: «Дідух – до хати, біда – з хати». Сніп впускав до хати святковий настрій, мир, добробут, затишок – вірили наші діди. Дідух уособлює місце для духів, предків, дідів, захисників та покровителів будинку. Це символ святого відродження живого, що є на світі.

Сьогодні Дерево роду як старовинний оберіг потроху вертається в наше життя та домівки. Ніколи не можна викидати Дідух на сміття – це прадавній символ не тільки Різдва, але й зв’язку поколінь, що мусить тривати нерозривно, символ багатства та добробуту, спокою та життя. Таким чином давня гарна українська традиція відроджується, і ми залюбки можемо створити своїми власними руками оберіг для родини та оселі, прикрасити ним свою домівку та зробити свято Різдва ще більш затишним і родинним.