На річках, ставках та озерах Вінниччини  дозволили сезонний любительский вилов риби. Однак, існують обмеження —  дозволяється виловити не більше трьох кілограмів за день.

У Вінницькому рибоохороннім патрулі повідомили, що до вчорашнього дня на водоймах області тривала нерестова заборона. Наразі вона закінчилась.

Рибу знову дозволено виловлювати з берега або човна, вудками усіх видів із загальною кількістю гачків не більше п’яти на одного рибалку та спінінгом.

Забороняється виловлювати малька, мінімальні розміри риб, які дозволені до вилову рибалкам-любителям у внутрішніх водоймах: сом — 70 см, судак — 42 см, сазан і щука — по 35 см, лящ — 32 см, короп — 25 см, лин — 20 см, карась та плітка — 18 см та інші.

Також заборонено виловлювати види риб, занесені до Червоної книги України (білуга, осетер, севрюга, стерлядь, харіус європейський, марена дніпровська, берш, карась золотий).

На період дії воєнного стану обласними військовими адміністраціями та Державною прикордонною службою можуть встановлюватися додаткові заборони, зокрема, на пересування маломірних плавзасобів, здійснення любительського рибальства у комендантську годину та інші.

За порушення правил рибальства передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків

Так, за 1 екз. незаконно впійманого сома порушнику доведеться сплатити 5117 грн, сазана (коропа) — 3706 грн, судака — 3587 грн, щуки — 3468 грн, окуня — 3162 грн, ляща — 1649 грн, лина — 1598 грн, карася сріблястого — 1581 грн, плітки, краснопірки та плоскирки — по 1564 грн тощо.

Заборонено застосовувати вибухові і отруйні речовини, а також електрострум, колючі знаряддя лову, вогнепальну та пневматичну зброю, а також промислові й інших знаряддя лову, виготовлені із сіткоснастевих чи інших матеріалів усіх видів. Порушення правил карається штрафом або кримінальною відповідальністю.

Сума штрафі становить від 34 до 3 400 гривень або обмеженням волі на строком до трьох років з конфіскацією знарядь лову і усього добутого.

Не спіймайте такого облизня, шановні рибалки.

Сергій Бойчук