Зупинилися на Вінниччині  і вирішили залишитися тут жити. Але потрібне житло. Переселенці мають намір отримати компенсацію за зруйнований будинок в Маріуполі, щоб за можливості придбати нерухомість у Вінниці.

— Внаслідок авіаударів у моїх батьків повністю згоріла квартира у 9-поверхівці Маріуполя, тому я переїхала до свекрухи. Вона проживала у самому центрі міста, ми всі з’їжджалися ближче до центру в надії, що там бомбити не будуть. Але з 12 на 13 березня і на цей будинок окупанти скинули ракету. Сусідній будинок загорівся. А в нашому впала стеля і посунулися стіни.

Ми вибиралися з-під завалів. Ніч пересиділи в підвалі, а потім переїхали в драмтеатр. Там пересиділи ще три дні. У театрі було повно людей — діти маленькі, старі люди, інваліди. Ми розуміли, що це не бомбосховище, а купол. Але там всі збиралися, щоб отримати хоч якусь інформацію та продукти. Зв’язку уже не було, газу, електрики теж. Запаси їжі закінчувалися. Але, головне, авіаудари тільки посилювалися, кожну годину скидали ракету, потім ще частіше.

Коли сформувалася колона — більше ста машин – ми вирішили виїжджати

На Токмаку відстали від колони, то нас ледь не розстріляли окупанти. Але якось прорвалися і доїхали до Бердянська. Мій чоловік — прикордонник, воює вже два роки, він порадив їхати у Вінницю.

Ось ми вже три місяці у Вінниці. Нам тут подобається. Можливо, залишимося тут жити. Але оренда житла дуже дорога. Ми б хотіли купити своє, якщо вдасться отримати компенсацію за зруйноване житло в Маріуполі, — розповіла Людмила.

Юристи запевняють, що така можливість передбачена законодавством

— Сьогодні законодавством України ще чітко не визначені порядок і методики компенсації вартості за зруйноване житло. Але у нас уже діє постанова Кабміну №326, яка була прийнята у березні цього року. Передбачено, щоб отримати компенсацію за житло, потрібно подати заявку, що у вас було таке-то житло, підтвердити, що ви є правовласником, згідно з правоустановчими документами, і звернутися до місцевих військових адміністрацій або до виконавчих комітетів сільських\міських рад за оформленням.

Є також можливість подати таку інформацію через ДІЯ

Відомості про право власності на майно підтягнеться з реєстру речових прав на нерухоме майно. Якщо такої інформації в реєстрі немає, то, як право власності було зареєстровано до 2013 року, ці дані можна вводити вручну на підставі правоустановчих документів. Якщо цих документів немає, потрібно їх відновити або отримати дублікати. За дублікатами можна звернутися до нотаріусів. Єдине — потрібно надати паспорт і код власника нерухомого майна.

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт 7198, який передбачає, що на місці зруйнованого майна будуть працювати комісії або ДСНС, або військово-обласних адміністрацій. Але поки такої можливості немає на територіях, які тимчасово окуповані і ведуться активні бойові дії. Тому потрібно самостійно скласти акт-опис того майна, яке у вас було. Додати фотографії, які б підтверджували стан нерухомості до руйнації і вже після. Цей акт має підписати власник і двоє сусідів. Це питання вирішується по електронних засобах зв’язку, якщо у місті чи селищі залишилися ще рідні чи знайомі.

Приватний експерт-оцінювач може приблизно визначити вартість збитків. Це буде фіксація першочергових збитків, на які можна буде розраховувати. Постановою №326 передбачено компенсацію за площу нерухомого майна до 150 м. кв. Вона діє на час воєнного стану, плюс 90 днів. Тому раджу не зволікати і вже подавати заяву, — каже адвокат, старший партнер адвокатського об’єднання «Вінпартнерс», кандидат юридичних наук Жанна Грушко.

— Більше двох місяців громадська організація «Ми – вінничани» залучає експертів-юристів до надання кваліфікованих безкоштовних консультацій для переселенців та військовослужбовців. Бо сьогодні виникає багато питань як щодо виплат, так і щодо отримання компенсацій в зв’язку із втратою роботи та житла. Внутрішньо переміщені особи запитують, як отримати щомісячну допомогу, люди не знають, куди звертатися, як краще діяти. Крім того, сьогодні багато питань виникає щодо мобілізації та проходження військової служби. Військовослужбовці звертаються за роз’ясненнями своїх прав і членів своїх сімей. Тому ми плідно співпрацюємо з адвокатами «Вінпартнерс» і спільно намагаємося вирішувати нагальні питання як військових, так і переселенців, — запевнив координатор роботи ГО «Ми — вінничани» у Вінниці Сергій Кудлаєнко.

Людмила ПОЛІЩУК