Департамент охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА та ГО «Українська медична місія» підписали Меморандум про співробітництво. Надаватимуть медичну допомогу мешканкам Вінницької області та тимчасово переміщеним особам.

Про це повідомили у профільному департаменті:
– Проєкт стартував у травні. За цей час фахівці обласного Центру планування сім’ї вже прийняли пацієнтів у Козятинській Липовецькій та Літинській громадах.

Лікарі проводять: комплексний акушерсько-гінекологічний огляд; цитологічні дослідження; ультразвукове дослідження органів малого таза; консультують щодо засобів контрацепції та особливостей перебігу вагітності.

– У команді нас працює троє – я, як лікар акушер-гінеколог, ще один лікар-терапевт та акушерка. За час роботи кожен із нас уже обстежив близько 300 осіб. Акцент роботи на тимчасово переселених осіб, однак консультуємо і місцевих жителів які приходять на огляд. Якщо під час обстеження виявлено якусь патологію пацієнтів відправляємо за маршрутом пацієнта до спеціалізованих закладів. Завдяки проєкту ми маємо чітку координаційну роботу з сімейними лікарями та фахівцями на місцях, і з соціальними службами, – відзначила завідувачка обласним Центром планування сім’ї Тетяна Постоловська.

Як зауважив голова ГО «УММ» Дмитро Вернигор, подібна модель роботи при співпраці з UNFPA вже була реалізована і показала себе як дуже успішна в 2017 році на Сході України, коли лікарі надавали необхідну допомогу населенню що мешкало в районах вздовж лінії зіткнення. Департамент охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА чітко скоординував роботу із місцевими фахівцями.

– Ми тісно співпрацюємо з департаментом, бригада їздить по області за графіком. У Літині ми побачили на скільки важливий цей проект. Пацієнти стоять у черзі до спеціалістів на обстеження, адже не кожен із них може поїхати до обласної лікарні. Проект розрахований на 10 місяців, – додав Дмитро Вернигор.