На жаль, це дуже сприятливий клімат для бактерій. Тобто підхопити грип чи нежить можна за хвилину, якщо поблизу хтось чхне чи поспілкуєшся з хворим. А щоб святковий настрій не зіпсувала недуга, раджу скористатися «ліками від 200 хвороб». Мій дід розповідав, що такі ліки колись були у кожній селянській хаті. Рецепт передав своїм дітям, а вони — онукам.

«Ліки від 200 хвороб» готують так: взяти одну гірку величеньку перчицю, 2 столові ложки сухого листя чистотілу, один соковитий листок вазону алое, який не поливали 2 тижні. Перчицю перемолоти на м’ясорубці, подрібнити чистотіл та листок алое, усе перемішати, залити горілкою, найкраще домашнього приготування. Все перемішати і настояти 21 день у темному місці. Вживати по столовій ложці за півгодини до їди. Якщо хворий шлунок, то через годину після.

Галина, Гайсинський район

 

«Калганівка» – ліки козаків

Настільними ліками нашої сім’ї є корінь калгану. З його лікувальними властивостями, на наш погляд, не зрівнятися найвідомішим засобам від температури. Наші пращури назвали його «могучником», бо має зцілюючу дію при шлункових хворобах, а якщо здоровий шлунок, то і весь організм здоровий. Калганівкою зупиняли дизентерію, коли не було антибіотиків, лікували хвороби нирок, печінку та виганяли глисти. Мазями і відварами з калгану лікувались при опіках, екземах, тріщинах на шкірі рук та ніг.

У домашніх умовах можна приготувати відвар. Для цього взяти 50 г сушеного кореня калгану, залити півлітрою гарячої води, довести до кипіння і томити на повільному вогні півгодини. Потім додати кип’яченої води до вихідного об’єму. Пити по одній столовій ложці 3 рази на день перед їдою. Якщо хворий шлунок чи є кровотечі, то пити через годину після їди.

Дуже корисна спиртова чи горілчана настоянка з кореня калгану, бо у ній зберігається більше цілющих речовин, аніж при запарюванні.

Для «Калганівки», тобто спиртової (горілчаної) настоянки взяти: 100 г кореня калгану, залити півлітрою горілки і настояти у темному місці 20 днів, бажано в темній пляшці. Пити по одній ложці до їди три рази на день при хворобах легенів, нирок, печінки. «Калганівкою» лікувались навіть козаки, тому були витривалими і мали міцне здоров’я. І всім нам цього бажаю на довгі роки.

Людмила Пасіхова, Хмільницький район