Він заявив, що на додаток до зміни клімату, пандемії коронавірусу і нерівності війна в Україні призвела до “безпрецедентної глобальної кризи голоду”, від якої вже страждають сотні мільйонів людей.

“Є реальний ризик, що у 2022 році оголосять, що голоду багато… А 2023 рік може бути ще гіршим”, – сказав він.

Генсек ООН зазначив, що врожаї в Азії, Африці, Північній та Південній Америці постраждають, адже фермери по всьому світу намагаються приборкати зростаючі ціни на добрива й енергоносії.

“Проблеми з доступом до продовольства цього року можуть перетворитися на глобальну нестачу продовольства в наступному році”, – сказав він.

Антоніо Гутерреш додав, що жодна країна не буде застрахована від соціальних і економічних наслідків такої катастрофи.

За його словами, в ООН працюють над угодою, яка дозволить Україні експортувати продовольство, зокрема через Чорне море, і дозволить росії постачати продовольство й добрива на світові ринки без обмежень.

Раніше повідомлялося, що Червоний Хрест заявив про гостру нестачу продовольства в Африці. Найбільший ризик наразі може спіткати країни Близького Сходу і Північної Африки, які надто залежать від імпорту пшениці.

Дивно, що в контексті можливої кризи, міжнародні безпекові структури не акцентують увагу на справжній причині кризи: невиправдану війну кремлівського режиму проти суверенної держави України.

І не зосереджують свої зусилля на законній вимозі до країни – спонсора міжнародного тероризму негайно припинити окупацію України і вивести свої війська з чужої території.

Хоча Президент України Володимир Зеленський вже запропонував механізм страхування світу від голоду. За його словами, реагувати на голод, коли він уже настав, – пізно, тому потрібно діяти превентивно.

Сергій Бойчук