– Жорстокості і крові на війні вистачає… Досить наслідувати рашистів у нашому місті! — зоозахисники закликають вінничан припинити знущатися над бездомними тваринами.

Черговим приводом для обурення волонтерів, які опікуються безтритульними песиками та котами, стала ситуація в одному із спальних районів Вінниці.

– Вже довгий час в районі Поділля, а саме на вулиці Зодчих, 10, триває конфліктна ситуація стосовно проживання безпритульної собаки в дворі. Тварина там проживає вже достатній час, нікому не завдавала шкоди та гралась з дітьми. Але коли опікун тварини Лілія вирішила на зиму встановити будку, почалась справжня істерія, яка в результаті призвела до відкриття двох кримінальних проваджень за ст. 125, 299 Кримінального кодексу стосовно жителів будинку.

Адже цього року, вже під час війни, чоловіки в нетверезому стані побили Лілію, а потім отруїли собаку. Це вже перейшло межі нормального і потребує вирішення ситуації. Є неприпустимим, що купка агресивно налаштованих людей тероризує опікуна та знищує тварин, — обурена Анна Горобчук.

Зоозахисниця Руслана Кравченко розповідає, що подібні випадки жорстокого поводження з безпритульними тваринами у Вінниці почастішали. Хоча як на державному рівні, так і на місцевому законодавство передбачає гуманне ставлення до чотирилапих.

– Безпритульні собаки — власність громади. На них з міського бюджету виділяються кошти, як на благоустрій. За ці кошти тварин стерилізують та один раз на рік вакцинують. У Вінниці діє прекрасний притулок для бездомних собак. Але там тварина може перебувати тільки 60 діб, далі, згідно з законодавством, її потрібно випустити до її ареалу — туди, звідки забрали.

Далі за цією собакою може бути закріплений супровід опікуна — це волонтер, яка за власний кошт годує, доглядає за песиком, який проживає на тій чи іншій прибудинковій території. У випадку з Лілею, то вона була саме опікуном собаки і діяла виключно у законний спосіб. З власної кишені не лише виготовила ошатну будку, але навіть возила собаку на ветеринарний огляд і стрижки.

Мешканці будинку апелюють, що прибудинкова територія — це їхня приватна власність, але це, перш за все, територія загального користування, нагляд за якою здійснює міська рада. І саме Вінницька міська рада прийняла «Програму регулювання чисельності тварин гуманними методами», якої чомусь зараз послідовно не дотримуються.

Але головне – прийнятий Закон України про захист тварин від жорсткого поводження.

Та деякі вінничани продовжують знущатися над бездомними тваринами — кошенят розпинають на дереві, із бездомних собак заживо здирають шкуру… Жорстокості та крові досить уже на війні… Поки увесь світ жахається від звірств рашистів, люди в Вінниці чинять злочини, як рашисти на тимчасово окупованих територіях, — контатує Руслана Кравченко.

Зоозахисники закликають  вінничан наслідувати приклад наших військових.

— Ми бачимо, як у самому пеклі війни вони знаходять час і можливість врятувати тварин від поранень, витягують з-під завалів, годують бездомних собак і котів. Незважаючи на небезпеку та страшні реалії війни, вони не втратили людяність. Бо тільки гуманність та співчуття до ближнього роблять людину людиною, — впевнені волонтери.

Людмила ПОЛІЩУК