Мета конкурсу – за допомогою фотографії максимально привернути увагу громадськості, засобів масової інформації, органів місцевого самоврядування та державної влади до катастрофічного наростання екологічних проблем важливої водної артерії України – річки Південний Буг.

У попередніх номерах ми вже писали, що стан Бугу на Вінниччині та якість води в ньому вимагають негайного втручання. Річку потрібно рятувати.

До того ж ДП «Енергоатом» планує підняти рівень Олександрівського водосховища до відмітки 20,7 метра. Це може згубно вплинути на флору та фауну всього басейну Південного Бугу.

До конкурсу долучились кращі фотохудожники України, які своїми роботами намагалися пробудити у глядачів почуття любові та гордості за свій край, усвідомлення необхідності дбайливого ставлення до нашої національної спадщини – річки Південний Буг. А також сприяти вихованню патріотизму та відповідальності за природу та історичні місця України.

У номінації «Флора і фауна Південного Бугу» друге місце та диплом другого ступеня зайняла робота вінничанина, головного редактора газети «33-й канал», заслуженого журналіста України Анатолія Петровича Жучинського. Фотографію-дипломанта подаємо. (Більше фото на сайті https://photographers.ua)

За підсумками фотоконкурсу буде сформовано пересувну виставку, що проїде всіма містами України, які розташовані на березі Південного Бугу. Вітаємо переможця. Про час проведення виставки у Вінниці повідомимо додатково.
Водночас стало відомо, що Вінниччина купує 2 земснаряди для очищення Бугу та його приток.

Вже у перший тиждень нового 2018 року Вінницька область отримає один куплений земснаряд. Про це повідомив заступник голови ОДА Андрій Гижко. Попередня вартість обладнання 3 мільйони гривень, і вже із настанням стабільної весни він розпочне очистку русла річки.

Так само через плачевний стан та замулення Вишенського озера новий земснаряд працюватиме над розчисткою водойми. Його вартість, за словами мера Вінниці, близько 2,6 мільйона гривень, і виробник доставить земснаряд у лютому.

– Розчищення допоможе краще циркулювати потокам води, які проходять по малих річках. Якщо вода непроточна, то починає цвісти. Коли робота проведеться, то концентрації шкідливих речовин значно зменшаться, — повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Микола Ткачук.

– Розчищення русла річок передбачене регіональною програмою охорони навколишнього природного середовища. Намул вивозитимуть баржами до спеціально відведеного місця. Південний Буг треба розчищати по напрямку руху води, тому починати треба зі Стрижавки і рухатись у напрямку міста.

Аліса Гром