Протягом двох днів відбувся наймасованіший ракетний удар рашистських військ по містах України. В результаті двох хвиль бомбардувань було випущено більше 60 смертоносних ракет різних модифікацій, зокрема, Х101, якими були озброєні стратегічні бомбардувальники Ту-95 і Ту-160. Де-які з них здатні летіти на відстань до 5, 5 тисяч кілометрів. .

Саме такими ракетами з району Каспійського моря вдарили шістьма ракетами по Києву. По Черкасах та Чернігівщині били ракетами ХА-22 з Білорусі бомбардувальниками Ту-22. Літаки піднялися в повітря в районі Смоленська, залетіли в білоруський повітряний простір, і звідти випустили ракети. Ракети ХА-22 ще радянського виробництва. Вони важать до 900 кг. Але мають низьку точність попадання. Тому ними стріляють з близької відстані.

Били також по Львівській, Житомирській, Миколаївській, Хмельницькій, Одеській, Харківській та Луганській областях Частину ворожих ракет ППО України вдалось ліквідувати, але не всі. Є влучання, є загиблі та поранені.

З якою метою окупанти нанесли такий потужний удар по мирнвй інфраструктурі та по житлових будинках? Кирило Михайлов, аналітик Conflict Intelligence, вважає, ранковий ракетний удар по Києву є спробою кремлівського режиму відповісти на постачання західних ракетних та артилерійських систем Україні та втягнути Білорусь у війну. Також він зазначив, що росіяни досі використовують дані радянських часів:

«І як ми бачимо, по-перше ця розвідка полягає у застосуванні карт радянського генштабу. По-друге, як знову-таки ми бачимо, ці ракети не влучають у бажані цілі, а потрапляють саме у будинки. Хоча, не можна казати, що це не терористичне бомбардування.

Цілком можливо, що це свідома спроба вдарити по цивільній інфраструктурі, але потужності цієї ракетної зброї недостатньо аби досягнути якихось цілей, які ставляться під час терористичного бомбардування. Я маю на увазі злам морального стану цивільного населення, волі до спротиву. На це у Росії просто недостатньо таких потужностей, стратегічної авіації та ракетних військ», — вважає аналітик.

Щодо ролі Білорусі та перспектив її залучення у конфлікт напряму, про що говорять останній тиждень, Михайлов думає, що ракетний удар також є спробою спровокувати Україну для удару у відповідь.

«Білорусь з початку цієї війни надавала свою територію як плацдарм для вторгнення і як плацдарм для застосування ракетної зброї, насамперед це були і продовжують бути оперативно-тактичні комплекси Іскандер, які наразі залишаються на території Білорусі. З іншого боку з території Білорусі вже здійснювали удари російські літаки.

А різниця полягає в тому, що раніше вони злітали з аеродромів, які розташовані у Білорусі, а наразі, як вважає українська розвідка та підтверджують білоруські активісти — ці літаки залетіли з території Росії, здійснили удари і повернулися. Я вважаю, що це здійснюється аби спровокувати удар України саме по ним на території Білорусі, щоб втягнути її у війну та відкрити другий фронт, але також цілком можливо, що ці ракети — вони старі і не здатні на застосування на далекій відстані і що вони вимушені враховувати українську ППО та запускати ракети якомога ближче до їх цілей, щоб українська ППО не встигла спрацювати», — розповів Михайлов.

Василь Головко