Дівчина намагалась стрибнути з Центрального мосту у Вінниці

– Близько 5-ї години до нас надійшов виклик, що дівчина хоче стрибнути з Центрального мосту. Спершу повідомили, що вона стоїть з боку фонтана “Рошен”, але коли ми приїхали на місце, дівчина перелізла на інший бік мосту — навпроти “Вінницяобленерго”. Стояла за перилами, над водою. Ми із напарником Леонідом Герасим’юком під’їхали, спитали, що сталось. Дівчина пригрозила, що стрибне. Втім, ми продовжували із нею спілкуватись, – розповів лейтенант Ігор Юхневич. – Вдало вибравши момент, міцно схопили її за руки, перетягнули за огорожу подалі від мосту.

Зниклу Лілю на Великдень знайшли правоохоронці

Трирічна Ліля з села Олександрівки Жмеринського району пішла погуляти за село з подвір’я увечері напередодні минулорічного свята Великодня. Й заблукала… Вранці на Великдень її врятували боєць поліцейського батальйону спецпризначення “Вінниця” Олег Дубенко та старший дільничний офіцер Шаргородського відділення Віктор Шведюк.

– Ми прочісували чималий садок, де викорчували дерева, а за ним городи, зарості бур’яну. Дитина сиділа в бур’яні. Вона, бідна, замерзла. До того ж вітер, холодно, роса! Говорити вона не могла! – згадує сержант Олег Дубенко. – Гукаю хлопців: “Знайшов!” Я обігрів дитину та повів за собою. Підбіг її батько, кричить: “Доню!”, взяв на руки, обійняв.

– Моїй меншій доньці теж чотири роки, тож ви розумієте мої почуття як офіцера та батька! – каже дільничний Віктор Шведюк. – На щастя, дитина не застудилась та не захворіла.

Колишній військовий льотчик врятував бабусю

Неподалік Вінниці люди увечері чекали на електричку. Бабуся, яка поспішала на потяг та пішла через колію, не могла вилізти на пасажирську платформу. У цей самий час до станції наближався швидкісний пасажирський поїзд. На платформі тоді було багато людей, але лише один чоловік з натовпу кинувся бабусі на допомогу! Це був колишній військовий льотчик-винищувач, підполковник у відставці 70-річний Володимир Гусенков.
– Бабуся подала мені одну руку. Іншою рукою за свою сумку схопилась і тримає її з останніх сил, – згадує Володимир Гусенков. – Я рвонув бабусю так, що підняв її вгору і фактично викинув з колії на платформу. І саме у цей момент повз нас пролетів потяг! Ще б мить – і сталось непоправне. Та й мене могло затягнути під потяг. Шок та екстремальна ситуація надали нелюдських сил!

Трирічного Назарчика знайшли у вечірньому лісі

Назарчик з села Іванівки Вінницького району грався у лісі та збирав гриби з братиком. Братик повернувся до батьків, а от Назарчик, бавлячись, зайшов далі у нетрі, де водяться кабани та величезне болото…
– Малюк був вдягнений у зелену футболку, шортики та сандалі, тож його важко було побачити у кущах і заростях. Дивились під кожне дерево — чи не сховався, злякавшись, – згадують інспектори сектору реагування Вінницького райвідділення поліції Ярослав Вільчинський та Олександр Мельник. – Ми разом із колегою, оперативником Олександром Марценюком перейшли поле і знову заглибились у ліс. Близько 21.30 помітили хлопчика на галявині. Малюк не злякався, сказав, що гриби збирає! Одягнули малюка у поліцейський бушлат! Саша Мельник посадив Назара на шию і поніс до батьків.

Хлопчик потоваришував зі своїми рятівниками, особливо із Олександром Мельником. Каже, що коли виросте, то хоче стати поліцейським, як його друзі Саша та Слава.

Семикласниця витягнула із глибокої річки дитину

11-річна Анастасія Муха із Чечельника влітку врятувала дитину, яка ледь не потонула. Інцидент трапився на місцевій річці Савранка, де юна героїня гуляла з подругою. У Вінницькому управлінні рятувальників семикласницю Настю вже нагородили відомчою відзнакою «За заслуги». Крім того, вона є лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Герой-рятувальник року».
До речі, про вчинок донечки її мама Оксана Муха дізналась зовсім випадково. Їй подзвонила свекруха, якій також про інцидент повідомили місцеві.

– Я спочатку подумала, що щось наплутали, бо Настя без дозволу та супроводу дорослих на річку не ходить, – розповіла мама.
– Вже коли стали розпитувати дитину, то вона у всьому зізналась. Не хотіла казати нічого, адже боялась, щоб не сварили, адже пішла на річку без дорослих. Навіть мокрий одяг після порятунку сушила феном у подруги. Знаєте, донечка тоді мене запитала: «А що було б із Сніжанкою, якби я в той момент не опинилась на річці?» Важко навіть уявити. Я пишаюсь своєю донечкою і впевнена, що якимось чином вона вже відбулася як справжня людина. Я знаю, що вона ніколи не залишиться осторонь чужого горя.

Школярка добровільно прибрала «Бригантину»

14-річна Марія Чикальська самотужки за два дні прибрала «Бригантину» і винесла звідти 50 мішків сміття. Учениця Вінницької школи №6 опублікувала у соцмережі фотографії та буквально за декілька днів стала відомою на всю країну.

– Не вважаю свій вчинок героїчним, бо дбати про чистоту має кожен. Так сталось, що змалечку з рідними та друзями я любила ходити на «Бригантину». Зовсім недавно зібралась із компанією туди на пікнік. Але коли прийшли на місце, звернула увагу на купи сміття. В мене виникла думка прибрати, і вже наступного ранку я взялась до роботи. Багато людей були шоковані тим, що збираю купи непотребу, – розповідає Марія. – Вони підходили та дякували. Допомоги мені ніхто із перехожих не пропонував.

Прибирала «Бригантину» я два дні по кілька годин. Виходила із дому близько шостої ранку. Всього зібрала 50 мішків зі сміттям. Найбільше було пластикового посуду, пляшок з-під алкоголю і залишків їжі.

Вчинок Марії неабияк вразив вінницьку владу, тож її запросили, аби вручити винагороду. Яким було здивування школярки, коли мер Сергій Моргунов вручив їй грамоту, квіти та новенький iPhone-7, про який так мріє молодь.

Ніхто не думав про наслідки. Усі рятували арсенал…

Безумовно, трагедія на арсеналі під Калинівкою стала свого роду тестом на прояв небайдужості та героїзму. Впевнені, що із цим вінничани справились. Велика шана та подяка рятувальникам, правоохоронцям, співробітникам СБУ, залізничникам та військовим, волонтерам, які тоді неабияк ризикували своїм життям…

Ось прізвища бійців-рятувальників, які тривожної ночі 27 вересня боролись із вогнем під вибухами на території Калинівського арсеналу. Вони – з другої рятувально-пожежної частини Вінниці. Обов’язки начальника караулу виконував Василь Асафат. Разом з ним відбували службу старші пожежники Роман Рильський та Олександр Лещенко, пожежники Андрій Мельник та Дмитро Панасюк, водії Артур Іванов та Віктор Байдалюк.

На передовій під вибухами були й командир військової частини А1119 – арсеналу – Микола Батюк та заступник командира із виховної роботи з особовим складом Артур Тріско.

– Була команда евакуювати з території частини зенітний ракетний комплекс «Оса», який важить 70 тонн, – згадують військові. – Платформи із завантаженими бойовими машинами виштовхували вручну. Відстань, яку подолали — майже кілометр. Працювали 12 осіб. Якби боєприпаси на платформі рванули – військового містечка не було б. Микола Батюк керував особовим складом, давав команди і займався безпосередньо гасінням пожежі. Повірте, це було надто небезпечно і страшно!

Анатолій МЕЛЬНИК, Вікторія МИКИТЮК