Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська звернулася до президента Володимира Зеленського поважати внесок білорусів у боротьбу проти російського агресора та сприяти єдності українського й білоруського народів.

У зверненні Тихановської до Зеленського й українського уряду йдеться: “Президент Зеленський у своєму зверненні сказав, що російська влада намагається посіяти ненависть між народами Білорусі й України. І це справді так. І тому саме зараз час плекати єдність проти агресора.

Президент Зеленський сказав, що коли хтось із тих, хто запускає російські ракети з території Білорусі, сподівається уникнути відповідальності, то не помиляється – це справді так. Всі відповідальні за військову агресію, за використання білоруської землі як полігонів для російської техніки, за насилля проти українців і білорусів – будуть нести справедливу відповідальність. І це буде Лукашенко та його поплічники, а не весь білоруський народ.

Ми маємо зробити все, щоб не допустити втягування у війну Білорусі, бо народ цього не хоче.

Президент Зеленський сказав, що від білорусів зараз дуже багато чого залежить. І це справді так. Саме тому білоруси роблять все можливе – і в Україні, і в Білорусі, і по всьому світу, аби захистити незалежність і суверенітет наших країн.

І народ України, і народ Білорусі мають свої національні інтереси. І зараз вони збігаються, бо обидва наші народи повернути мирне життя, позбутися російської окупації й остаточно перемогти диктатуру як явище. Наші народи зараз підтримують одне одного. І задача політиків – допомогти їм у цьому, не роз’єднати в суперечках, бо це сприятиме лише ворогу.

Білоруси зроблять все можливе, аби допомогти Україні. Нам нічого не потрібно у відповідь, окрім поваги до нашого шляху, поваги до нашого досвіду й нашого права бути самими собою – білорусами.

Андрій Власенко