За чотири місяці безпричинної війни окупаційні війська вже знищили на території сусідньої незалежної держави в десятки і сотні разів більше людей і будинків, ніж 9 вересня у Нью-Йорку.

Тоді на терористів, якими керував Усама Бен Ладен, швидко знайшли управу. Навіть бункер не врятував. Чому ж російські терористи безкарно продовжують вчиняти злочинні акти проти народу України?

Як відомо, 27 червня російські  окупанти здійснили ракетний удар по Кременчуку Полтавської області. Одна ракета влучила в стадіон, інша вдарила по торговельному комплексу «Амстор», де в той час знаходилось до тисячі людей. Торговий центр спалахнув як сірник. Частині людей вдалось вибігти на вулицю, але, на жаль, не всім. З вогню і завалів було чути відчайдушні крики дорослих та дітей. Станом на 28 червня загиблих понад 20 людей, важкі поранення отримали 59 осіб, одна людина померла в лікарні, 36 – вважаються зниклими безвісти.

«Усі — мирні люди, жодного військового. Російська держава стала найбільшою терористичною організацією світу. І це факт. І це має бути юридичний факт. І кожен у світі повинен знати, що купувати російську нафту, зберігати зв’язки з російськими банками, платити податки та мита російській державі — це давати гроші терористам», — підкреслив Володимир Зеленський.

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що ракети в ТРЦ Кременчука окупанти випустили з дальніх бомбардувальників Ту-22М3. Літаки ворога злетіли з аеродрому Шайковка, а пуски здійснювалися з Курської області.

Служба безпеки України розпочала розслідування ракетного обстрілу торговельно-розважального центру в Кременчуці. Провадження відкрито за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни).

Світові лідери засудили рашистську атаку по цивільному об’єкту в Кременчуці. Зокрема президент Франції Макрон зазначив: «Обстріл росією торгового центру в Кременчуці — це повний жах. Ми поділяємо біль сімей жертв. І гнів перед лицем такої підлості. Російський народ повинен побачити правду», – написав він.

І відразу ж у коментарях користувачі мережі дорікнули президенту Франції в тому, що він намагався «зберегти обличчя путіну» і занадто пізно почав говорити про військові злочини рф.

Певно, вже ні в кого не викликає сумніву той факт, що, без розбору бомбардуючи цивільне населення і цивільну інфраструктуру, росія продовжує жахливі порушення міжнародного гуманітарного права. І вона повинна відповідати за свої злочини.

Чи, може, знову хтось поведеться на заяву про жертви в Кременчуці першого заступника представника росії в ООН дмитра полянского, «что имела место очередная провокация в стиле бучанской» (цинічний рашистський натяк на кремлівську версію подій в місті Буча Київської області).

Але таким чином кремлівська банда може знищити пів світу, пояснюючи свої злочинні дії провокаціями в стилі бучанської. Рашенпропаганда вже переконала зомбіросіян, що нацики і бандерівці самі по собі стріляють, самі знищують свої будинки, мости, дороги. Самі бомблять свої заводи, порти, вокзали. Самі вбивають тисячами своїх мирних громадян і дітей…

От тільки ніхто не пояснює: а чому ж вони цього не робили до 24 лютого і що тут вже п’ятий місяць робить рашистська армія, яка в день випускає по українських містах та селах десятки тисяч ракет, бомб та снарядів?!

Так, було б чудово, якби слова Макрона про те, що росіяни мають побачити правду, почув Господь. Певно, тоді світ здригнеться від чийогось наївного бажання зберегти обличчя путіну. Бо насправді — це обличчя горя, смерті та руйнації. Таке обличчя має бути стертим з мапи планети Земля. Заради її збереження.

Анатолій Петраченко