Жінки записали звернення до глави республіки Олексія Цидьонова. Лише на п’ятому місяці повномасштабного військового вторгнення Росії на територію незалежної України в Бурятії дружини військових спохватилися за своїми чоловіками і зажадали повернути їх додому.

У своєму звернені вони підкреслили, що військові з Бурятії ще в січні вирушили на “навчання” і зараз знаходяться в Україні.

За час перебування у військово-польових умовах, багато хворіють. Виснажені морально, та фізично. У всіх контузії легкого та середнього ступеня тяжкості. Багато загиблих та зниклих безвісти. “Телебачення не дає розголосу цьому свавіллю! Всі боятися, дана команда мовчати! Хай буде на вашій совісті смерть кожного військового в цій несправедливій війні! Ми вимагаємо повернути наших синів та чоловіків на батьківщину”, — заявила дружина військового Віра Партілхаева, звертаючись до глави республіки.

За її словами, до звернення приєдналися дружини військових з п’ятої танкової Тацинської бригади. Відомо, щонайменше, про 30 загиблих військових з цієї бригади.

Як стверджують очевидці із тимчасово окупованих міст та сіл на Київщині, буряти, які воюють на території України, відрізняються особливою жорстокістю. Якщо росіяни переважно п’ють і мародерять на окупованих територіях, то буряти – катують, гвалтують і масово розстрілюють мирне населення. Тому і ставлення українських військових до “бойових бурятів”, як і кадирівців, “особливе”. Не дивно, що Бурятія ховає щодня загиблих в Украні. Але РФ продовжує відправляти на війну вихідців з бідних регіонів.

Їх сюди не кликав зі зброєю в руках. Якщо у самих не вистачає розуміння того, що ведуть несправедливу окупаційну війну, то ЗСУ допоможе. Можливо, і їхні дружини, якщо всі вийдуть на протестні акції проти війни.

Станом на середину червня підтверджені дані про 184 загиблих з Бурятії. Хоча офіційні дані генштабу рф дуже далекі від реального стану справ.

Сергій Бойчук