Наразі тут працює 50 людей — лікарів та обслуговуючого персоналу. Селяни впевнені, що зможуть покращити якість надання послуг та залучити більше коштів на її утримання.

– Нашій лікарні вже півтоліття. Свого часу вона налічувала понад 160 ліжок разом із поліклінікою, терапевтичним, хірургічним, пологовим та іншими відділеннями. Працювали там 30 лікарів різного профілю та понад 200 чоловік середнього та молодшого персоналу.

Проте, коли в 2011 році Вінниччина стала пілотною областю у реформі медицини, Дашівська лікарня стала структурним підрозділом Іллінецької ЦРЛ. Через це на наш медичний заклад стали виділяти мало коштів. І якщо було якесь скорочення, то, в першу чергу, воно стосувалось периферії, – каже Сергій Тітаренко, голова Дашівської ОТГ. — Фактично за роки лікарня, яка була однією із кращих, стала занепадати. Громада вирішила відстояти її. Неодноразово виходили на мітинги, дорогу перекривали. І до нас таки дослухались. То ж коли Дашів став об’єднаною громадою, ми вирішили взяти лікарню на своє утримання. В середньому на рік її утримання обходиться у 3 мільйони гривень. Зрозуміло, що сума збільшуватиметься через витрати на енергоносії.

Довго в нас відбувались дискусії, «круглі столи», ми їздили переймати досвід до інших громад. У липні 2017 року Іллінецька районна рада підтримала наше рішення взяти лікарню на власне фінансування. Тому тепер, коли ми отримуємо державну субвенцію — ділимо її. Частину залишаємо у власному бюджеті, іншу віддаємо на район, адже у Дашеві є не всі вузькопрофільні спецалісти. Дофінансовувати медичний заклад із бюджету також допомагають сільгоспвиробники. Вже почали робити косметичний ремонт у лікарні, закуповуємо матеріали на палати, де перебувають хворі. У 2018 році народний депутат пообіцяв придбати апарат УЗД. Плануємо залучити вузькопрофільних спеціалістів. Нещодавно до нас направили на проходження інтернатури місцеву жительку, яка навчається у Дніпрі на лікаря. Крім того, ми оплачуємо навчання в університеті ще одного односельчанина, який потім буде працювати в Дашеві. Є у нашому селищі і стоматологи, які отримали ліцензію.

Додамо, що селище Дашів знаходиться від районного центру на відстані 24 кілометри.  Найвіддаленіші села району — Білки та Леухи — аж за 50 кілометрів.

«Незаможним селянам не завжди є змога добратись до районної лікарні. Бо не завжди є кошти на автобус чи таксі, – каже голова ОТГ. — Тому приїжджають до нас, особливо люди пенсійного віку. До нас їздять і жителі навколишніх сіл не тільки Іллінецького, але й сусіднього Оратівського району».