Легендарна прадавня Буша вже підготувалась до зустрічі гостей. Навіть у центрі колишньої фортеці виклали дрова під велике багаття, яке загориться увечорі.

Ця місце називають магічним джерелом енергетики та живим посібником козацької України. На високому пагорбі пісковика, на острові, що омивається річкою Мурафою збереглися залишки величної фортеці, яка захищала від ворожих набігів з півдня по Дністру.

Навколо справжні каньйони, Гайдамацький яр, що став прихистком повстанців під приводом Гонти та Залізняка. Це унікальний витвір природи. Мініатюрний парк величезних скель, що нависають наче в невагомості. Аж не віриться, що отак вони простояли тисячі років. А ще у Буші знаходиться, певно, єдиний в Україні скельний храм, в якому знайдені піктограми часів ранніх цивілізацій. Це цілий комплекс пещер, що могли слугувати як житло нашим прадавнім пращурам.

Вся територія колишньої фортеці – це велика виставка оригінальних скульптур, зроблених тут під час щорічних пленерів каменотесами зі всієї України. Тут, у одній збереженій вежі козацької фортеці є цікава експозиція історичних артефактів та свідчень про героїчну оборону Буші.

А серед найпроникливіших розповідей про героїчний дух нескорених українців, тут залишається історія Мар’яни Завісної, дружини військового старшини. Коли ворог переважаючими силами після тривалої облоги увірвався до фортеці, Мар’яна заманила ворогів у пороховий склад і підірвала чимало чужинців, пожертвувавши і своїм життям…  Не даремно кажуть, що Буша – це українська душа.

Якщо ви зібралися на свято до подільської родзинки, то, попри все, захопіть з собою паспорт. Бо тут поряд кордон з Молдовою, тому посилена система безпеки. І ваші документи можуть перевірити на блокпостах. Позбавте себе зайвих клопотів.

Вадим Снігур