Полковник Повітряних сил Микола Макаренко нещодавно відзначав свій 100-річний ювілей! Досвідчений льотчик-винищувач називає дружину своїм «головним поворотом». А найбільшим здобутком – двох дітей, двох онуків та трьох правнуків.

Ветеран Другої світової Микола Макаренко знає про військові дії не з книжок чи кіно. Він пройшов війну від початку і до Дня Перемоги. Його підпис залишився на Бранденбурзьких воротах. За чотири роки у льотній книжці зафіксували 3800 годин бойових вильотів на тогочасному винищувачі ЯК-3.

– Супроводжував штурмовиків та бомбардувальників. В одному з перших польотів відмовила навігація. Не одразу навіть зрозумів, що у пошуку напрямку перевернув машину. Тоді почав молитися… А потім дуже швидко наздогнав колону і став у стрій. Робота льотчика-винищувача — це завжди небезпека, пов’язана з необхідністю вірних віражів, але головний мій поворот у житті, коли одружився, – зізнається полковник.

92-річна Єлизавета Григорівна каже, що це було кохання з першого погляду

— Ми були односельцями у Брянській області. Його мати прийшла до моєї матері мене сватати. Тоді не могла навіть у таке повірити, що залицяється до мене справжній бойовий пілот. У перший же день, коли танцювали, він зізнався в коханні. І я повірила. Побралися, й одразу чоловік отримав призначення до Вінниці. З тих пір ми тут. Дуже любимо Україну — культуру, звичаї, кухню! Навіть у коханні зізнаємося солов’їною. “Кохаю!” – кажу чоловікові. А він мені: “Я тебе більше кохаю!” На цьому суперечки закінчуються.

Стосунки батьків стали прикладом для дітей та онуків. Їхня донька Тетяна вирішила подати заявку до Книги рекордів Гіннеса. Її розглянули та видали схвальне рішення. 29 червня подружжя отримало диплом із родинним рекордом.

– Пишаюся, що мої батьки рекордсмени – 72 роки і 6 місяців вже разом! Зараз війна, не до святкування, тому чекаємо 80-річного ювілею шлюбу, — каже донька Тетяна Макаренко.

Онук Максим впевнений, що дідусь з бабусею — ідеальна пара

– Я бачу, як дідусь до бабусі прислухається. Питає: «Лізуня, можна мені сьогодні чарочку випити?» «Ні. Сьогодні не можна», – забороняє бабуся. І він беззапеляційно погоджується. У них 100-відсоткова довіра і взаємоповага. Вони — приклад для наслідування,

Керівник Національного реєстру рекордів України Ліна Вєтрова каже, що навмисно під час війни зафіксували такий рекорд.

– Зараз дуже багато подружніх пар не витримують випробовування війною. Іноді подружні пари не витримують життя в розлуці, на відстані. Тому ми хотіли цим рекордом показати справжні почуття. Бо ще в 1949 році Єлизавета та Микола Макаренки взяти шлюб, пройшли випробовування часом, але жодного разу не розлучалися! Нехай таких пар тільки побільшає в Україні!

Каріна МАЄВСЬКА