Президенти Польщі та Литви разом відвідали так званий Сувальський перешийок – вузький шматок території на кордоні Польщі й Литви, що пролягає між Калінінградською областю РФ та Білоруссю.

Про це повідомляє PAP.

Президенти зазначили, що хотіли своїм візитом продемонструвати, що ця територія захищена завдяки присутності тут союзницьких сил. Разом з Анджеєм Дудою і Гітанасом Науседою прибули також міністри оборони обох країн.

Анджей Дуда наголосив, що Сувальський перешийок є вкрай важливою територією не лише для обох країн, але й для всього НАТО.

“Батальйонні групи, розміщені тут з польського і литовського боку – це союзницька гарантія безпеки для цього регіону”, – сказав він, зазначивши, що їхня загальна чисельність зараз становить 40 000 осіб. Дуда нагадав також, що загалом у Польщі присутні понад 11 тисяч американських військових і у Познані розмістять штаб п’ятого армійського корпусу, що є наочним підтвердженням готовності США захищати союзників.

Ми сприймаємо загрозу як серйозну, ми приділяємо їй пріоритетну увагу і будемо працювати у цьому напрямку, як і домовилися”, – зазначив він.

Ми вже повідомляли, що у Генштабі Збройних сил Білорусі почали погрожувати ударами по інфраструктурі Польщі у разі “провокацій Заходу”.

Андрій Власенко