Банк країни почав продаж ексклюзивної монети номіналом 2 євро, присвяченої Україні. Залучені від продажу монет кошти підуть у Центральний банк України на підтримку боротьби за свободу країни. Про це йдеться на офіційному сайті Банку Естонії.

На монеті номіналом 2 євро, присвяченій Україні і її свободі, зображено дівчину як символ ніжності, яка тримає птаха на долоні. На монеті також зображено колоски зерна.

Авторка спеціального дизайну монети – біженка з України, харків’янка Дарина Титова, студентка художнього факультету Естонської художньої академії. Як каже студентка, участь у конкурсі допомогла їй подолати відчуття безпорадності.

“Я почувалася погано, мала відчуття провини через те, що я прокидаюся від сонячних променів, а багато українців прокидаються під звуки ракет і бомб. Щоб висловити це почуття, я намалювала на монеті дівчину, яка захищає пташку в руці”, – розповіла Дарина.

Банк Естонії планує випустити до 40 тисяч монетних карток. Якщо купити монетну картку за 18 євро, так можна купити цю монету. Якщо попит буде більшим, банк готовий збільшити тираж.

Разом з тим монети зі спеціальним дизайном надійдуть у широкий вжиток наприкінці цього року, коли в обіг буде випущено два мільйони монет номіналом 2 євро.

Як уже відомо, сувенірна крамниця Білого дому випустила колекційну монету на честь захисників українського острова Зміїний.

З одного боку монети номіналом 100 доларів США зображено тонучий російський флагман «Москва», з іншого – острів Зміїний. Можна сказати, що зображення чимось перегукується з першою воєнною поштовою маркою Укрпошти. Зазнгачається, що 20% всього прибутку від продажу монет буде передано українським дітям та жінкам.

Як уже повідомлялось, острів було окуповано рашистами. Але після вдалих військових дій ЗСУ вдалось повернути його Україні. На сьогодні на Зміїному встановили державні прапори України.

Сергій Бойчук