Ось уже більше двох тисяч років таєм­ниця Віфлеємського вертепу при­вертає до себе увагу «всіх земних поколінь і народів». Сьогодні, коли духовні пошуки сучасної людини надзвичайно ускладнені потоками псевдодуховної інформації, а численні лжепророки люб`язно пропонують їй свої згубні послуги, нам слід якомога частіше зупинятися думкою і серцем біля ясел Немовляти-Христа та запитувати себе: ким для мене є всемогутній Син Божий, який у подобі беззахисної дитини приходить у цей понівечений людськими беззаконнями світ? Чому Його пришестя, життя, проповідь, страждання і воскресіння можуть подарувати мені надію на примирення з Богом-Отцем і надихнути благодаттю Духа Святого? До чого закликає мене Христос? Лише правдиві і глибокі відповіді на всі питання, пов`язані із християнським благочестям, можуть привести тих, хто ще шукає Бога, у лоно Церкви Христової та допомогти нам, християнам, зростити нове покоління своїх духовних нащадків.

Останнє є надзвичайно актуальним для Він­ницької єпархії, оскільки наступний рік ми плануємо провести під гаслом «Молодь – Христу». І часто саме від нас залежить дати їм приклад зорієнтованого на Євангеліє життя.

Святкування у прийдешньому році 1030-річчя хрещення Київської Русі стане ще однією слушною нагодою пригадати всім нам, що християнство принесло у світ і чим, зокрема наш народ і держава, повинні йому завдячувати. Подальший духовний розвиток нашого суспільства великою мірою залежить саме від цього.

Вітаючи вас із Різдвом Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, закликаю усіх ще і ще раз вклонитися невимовній Премудрості Божій, яка спочиває у Віфлеємських яслах. Нехай ваші серця наповняться любов`ю до Самого Царя Христа, а бажання поділитися цією любов`ю стане основною метою вашого життя.

Симеон, митрополит
Вінницький і Барський УПЦ

 

 

Як Святвечір об’єднує родину, так і ми поспішаймо до єдності.

Сьогодні радіє вся земля, радіє людство і вся вселенна, бо Син Божий «ради нас, людей, і ради нашого спасіння з небес зійшов і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став Людиною». Через втілення Сина Божого обновлюється людська природа. Людство знову під­носиться до первозданного райського стану.

Завчасно почала Христова Церква піст, повела нас духом до Віфлеєму, щоб з пастирями сподобилися й ми поклонитися покладеному в яслах Божому Синові, з волхвами – славити і величати Бога. З давніх-давен, відколи на нашу землю прийшло світло Христової віри, у Святій Православній Східній Церкві побожний народ з особливою духовною радістю та щирістю зустрічає і справляє свято Різдва Христового. Віруючий народ додав ще свої побожні пісні-колядки, повні глибокої християнської віри й святого почуття ясної радості, принесеної людям на землю милосердям Божим. Шануймо та зміцнюймо цю нашу святу єдність з вірою наших великих предків та передаймо її нашим нащадкам. Як християнська родина поспішає об’єднатися у Святвечір, так і ми всі, дорогі браття і сестри, поспішаймо до єдності в Святій нашій Церкві навколо Христа Народженого. Нехай святиться ця єдність церковна у вірі православній, бо вона просвітлює і зміцнює радість Різдва Христового в наших душах.

Михаїл, архієпископ
Вінницький і Брацлавський УПЦ КП

 

 

Кожен з нас повинен зробити своє серце яслами

Скінчився час очікувань та надій, настала Свята і благословенна Різдвяна ніч! Ніч, в яку звершилося велике Диво, яке сповідували пророки, якого очікували старозавітні праведники, на яке, за словами апостола Петра, «бажають дивитися Ангели».

З приходом у світ Спасителя стіна, яка відділяла людину від Бога – руйнується. Людина отримує змогу стати причасником Божеського єства. Син Божий, Начальник миру, Отець майбутнього віку, повертає нам честь і гідність дітей Божих та спадкоємців Його Царства. Весь світ у цей Святий день затамував подих, тому що знову з розверстих Небес лунає спів ангельського славослов’я: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2, 14). Кожен із нас в день Різдвяної радості повинен зробити своє серце яслами, готовими прийняти Богонемовля Христа і піднести дорогоцінні дари, які мають Йому належати. Забудемо нині всі земні турботи та переживання і прислухаємося до Ангельських голосів, які сповіщають світу небувалу до цього радість: «Сьогодні народився…Спаситель, який є Христос Господь…» (Лк. 2, 11).

Сердечно вітаю вас, всечесні отці, браття та сестри, зі святом Різдва Господа нашого Ісуса Христа та Новоліттям. Нехай цей рік стане роком милосердя Божого, роком мирним та благосприятливим!

Агапіт, митрополит
Могилів-Подільський
та Шаргородський УПЦ

 

 

ВІРА без діл мертва

До нас знову завітало велике Торжество – Свято Божої Ласки і Божої Любові – Різдво Господа і Спаса нашого Ісуса Христа. Вся історія людства обертається близько цієї чудесної події. З Різдвом Христовим відбулося відродження і перетворення світу. З тих самих пір Небо перебуває на землі, Господь і Його святі ангели живуть разом з людьми, творячи і їх самих подібними небесним жителям.

Кожен справжній християнин у ці дні повинен залишити свої жалі, біди і радіти народженому Господу, що прийшов на землю «ради нас, людей, і ради нашого спасіння». Цю незаперечну надію і справжню радість ніхто не відніме від нас. У святі дні славного Різдва Христового ми просимо Його дарувати нам мир і оберігати від всяких негараздів. Про заступництво у світі ми щиро молилися в минулому році, особливо за припинення війни на Сході нашої держави. Рік був непростий і суперечливий. Жодна Божественна Літургія не обходилась без прохання послати нам довгоочікуваний мир. На превеликий жаль, вій­на ніяк не може закінчитися. Для багатьох людей ці випробування тяжко лягли на їхнє земне життя.

І велика в цьому відповідальність всіх нас: і духовенства, і мирян, бо тільки спільними зусиллями і гарячими молитвами ми зможемо це виконати.

2017-й нагадав нам про сумний 100–літній ювілей з історії нашої Української держави і нашої Української Автокефальної Православної Церкви-Мучениці, особливо її духовенства і вірних християн, які віддали життя за те, щоб на рідній Українській землі ми могли в своїх храмах на рідній мові прославляти Господа і возносити молитви Отцю Небесному.

Всім нам слід пам’ятати слова апостола: «Віра без діл мертва» (Як. 2, 20). Сердечно бажаю вам допомоги Божої в житті і працях! Хай буде над усіма нами благословення Народженого у Віфлеємі Христа Життєдавця.

Роман, митрополит
Вінницький і
Брацлавський УАПЦ

 

 

Христос приніс на землю закон любові до ближнього

Здійснилося преславне, незбагненне для людського розуму таїнство — Втілення Сина Божого, народився Господь наш Ісус Христос від Пречистої Діви Марії у граді Віфлеємі (Мф. 2:1). Ісус Христос приніс на землю закон любові до ближнього, служіння ближньому, мирного співіснування. Спаситель заповідав на землі також і мир внутрішній, душевний, який є благодатним плодом дії Святого Духа. Це мир з Богом і своєю совістю. Такий мир — джерело спокою і прощення для кожної людини.

У той час, коли навколо нас вирують пристрасті, ненависть і ворожнеча іноді переважають у стосунках між людьми, Свята Церква звертається до всіх православних християн: не давайте місця злу в своїх серцях. Будьте мужні, терплячі і доброзичливі. Зростайте у любові один до одного, творіть мир і добро. І ви на власному досвіді переконаєтеся, наскільки благими можуть бути наслідки зробленої вами доброї справи.

У радісні Різдвяні дні хай Бог дарує всім вірним чадам Своєї Церкви мир і єдність у справах і помислах. Бажаю всім бути добрими християнами і вірними чадами Святої Церкви. Нехай світло Віфлеємської зірки вказує кожному іс­тинний шлях до Небесної Батьківщини.

Іонафан, митрополит
Тульчинський і
Брацлавський УПЦ

 

 

Нехай колядує уся Україна і всі, де б’ється українське серце

Різдво – це народження Бога в житті кожного з нас. Від нас залежить – впустити Ісуса Христа до себе або зачинити перед Ним двері. Він знає кожного з нас, тому що аж до кінця світу продовжує жити з людиною і в людині. Він продовжує страждати в кожному людському терпінні, радіє кожною нашою радістю, продовжує вмирати в кожному смертному, продовжує бути переслідуваним і приниженим у кожній особі, яку сучасний світ відкидає і зневажає. Тому святкуймо Різдво Христове, впускаючи Спасителя, що народжується, у все, що є нашим сокровенним. Зігріваймо Його нашою живою вірою. Батьки, пам’ятайте, що найчастіше діти творять образ Бога на основі вашої поведінки, вашої любові одне до одного, вашої самопожертви, щедрості й життєвої радості. Виховуйте їх до щирої молитви насамперед власним прикладом. Виконуючи це різдвяне завдання, наповнюймо наші оселі, храми та всю нашу землю співом прабатьківської коляди. Нехай колядує сьогодні вся Україна і всі усюди, де б’ється українське серце.

Блаженніший Святослав, глава УГКЦ