У редакцію звернулися мешканці Ясенків Липовецького району з запитанням, чому Лукашівська сільрада, в складі якої вони, виорала їхнє пасовище, де люди довгі роки випасають більше 60 корів, і під час розпаювання зарезервували цю ділянку під випас.

Тепер мешканці колишнього села-мільйонера найбідніші в районі. У них робочі місця — це тільки один приватний магазин у центрі села. Зо два десятки людей їздять на роботу у Вінницю, Липовець, Вахнівку, а більшість живе за рахунок городу і домашнього господарства, бо працевлаштуватися ніде. Соціальних установ у селі немає, окрім клубу.

Щоб вижити, люди змушені утримувати по 2-3 корови. Але тепер і берег забрали, то доведеться продавати корів, бо випасати майже ніде: більше половини берега, приблизно 10 гектарів, місяць тому переорали.

– Орав вночі, щоб ніхто не бачив, чоловік секретаря сільради, — кажуть мешканці Ясенків. – Він підприємець і на весну планує засівати. Земля має розподілитися між атовцями. Ми не проти того, щоб хлопці, які воювали і воюють, отримали законні наділи, але не за рахунок нашого життєво важливого об’єкта — пасовища. Нам вижити ніяк. Доведеться корів продавати і йти з торбами по світу. Чому не розпайовують 10 гектарів нашого орендаря, який вийшов з оренди, або ж не дають землю на хуторі Жукова? А орють у нас, щоб підприємцю було поле під хатою. Ми припускаємо, що землю розподілять і її одразу забере в оренду той, хто орав. Ми телефонували в районний земельний відділ, то нам сказали, що немає ніякої документації на розподіл цієї земельної ділянки, а в сільраді кажуть, що є погодження з Вінницею. Чи не корупційні схеми тут проглядаються, бо у списках розбіжності: кому коли надали.

– Ми зробили запит у сільраду, щоб надала списки, хто отримає землю на їхньому березі? І було дуже велике здивування, бо у списках на отримання наділів родичі керівництва села, а є прізвища, яких вони не знають і не розуміють: чому сільським навіть багатодітним сім’ям з дитиною-інвалідом відмовляють у наділі землі, а чужим дають? Хоча колись у селі планували на кожного колгоспника по 3,05 га землі, але потім урізали до 2-х гектарів і сказали, що землі резерву та запасу будуть суто для мешканців села. А тепер з думкою громади ніхто не рахується. Громаду ніхто не поставив до відома, що будуть орати берег. Зі слів мешканців, вони запитували депутата-односельця, чи слухалося це питання на сесії сільради, але він сказав, що жодного разу навіть не ставилося на порядку денному.

Люди називають себе забутими владою. Чому? Запитують у односельця, сільського голови Миколи Слободянюка.

– Ми зраділи, коли балотувався на керівника сільради наш сільський, усі за нього проголосували, – діляться мешканці села. — Він такий добрий був, казав, що, насамперед, засипле яму по дорозі на кладовище, де поховані його рідні також. Але обіцяного ми вже 6 років чекаємо. Селом дорога одна — центральна державного значення — і все. Далі — суцільне болото: ні пройти ні проїхати. Навіть шкільний автобус для наших дітей проплачує голова Вахнівки, бо жаліє, що ті добираються попутками у сусіднє село в школу.

Ще одне болюче питання Ясенків — водогін, який тягнуть селом своїм коштом люди. Вже здали по 10 тисяч грн. Але цього недостатньо. Люди погоджуються на продаж приміщення школи, яку перероблять на промислові цехи, і будуть робочі місця. Йдеться про 300 тисяч, але селом пішли чутки, що частину цих грошей сільрада забирає на водогін для сусіднього села. Мешканці Ясенків з цим не погоджуються, бо це їхні батьки та діди будували. Якщо місцевий інвестор викопав свердловину своїм коштом, то сільрада виділила 30 тис. на водогін. І це при тому, що у їхньому селі багато землі, за оренду якої чималі гроші отримує сільрада. На думку людей, майже півмільйона з них іде щороку на утримання кількох працівників сільради.

Коментар сільського голови Миколи Слободянюка.

– Згідно з планом — це землі запасу, а не пасовище. До того ж, людям не треба стільки пасовищ у селі, бо вони не утримують стільки корів. На виділення цих 8 гектарів 4-х автовцям є дозвіл Держгеокадастру, бо це землі за селом і не в користуванні сільради. Питання слухали на сесії, але депутати з Ясенків на неї не приходять, хоч їх постійно повідомляють. Орав чоловік секретаря, бо більше ні до кого звернутися. Людям ображатися на мене нічого. У 2017-му їм відремонтовували клуб на 120 тис. грн., раніше провели освітлення центральною вулицею, проплатили 80 тисяч за проекти на свердловину і водогін. У складі сільради ще 3 села, які теж потребують коштів на розвиток. Ями по селу обіцяв засипати, але раніше не було коштів, а тепер, як з’явилися, то і об’єктів критичних стало дуже багато. Зарплата у мене чистими на руки 10 тис. грн. Колеги отримують по 7-8 тис., бо у них менша вислуга років, а я маю великий стаж роботи у правоохоронних органах.