Жителька села Коханівки Оксана Анатоліївна Сосновська – мама 5 дітей. І молодим сім’ям радить не боятися народжувати.

– Звичайно, треба народжувати, треба виховувати. Хто б чого не хотів, а рід повинен продовжуватися, для цього ми й живемо на світі. Скільки Бог дає дітей, стільки повинно бути. У мене син і чотири дочки. Синові 28 років, а наймолодшій дівчинці — 10. Звичайно, важко виховати 5 дітей, тим більше, що я їх виховую сама. Перший мій чоловік помер, залишилася з трьома дітьми. Потім жила з другим чоловіком, народилося ще 2 дівчинки. Та, зрештою, ми з ним розлучилися. Тому сама їх виховую, ставлю на ноги. Слава богу, старші вже отримали освіту, працюють, а дві менші навчаються у школі. У цьому році мені було 50 років. І діти, хто б де не був, усі з’їхалися, привезли подарунки, гарно вітали, було дуже приємно. Тому дитячу любов і вдячність я відчуваю.

Державна нагорода «Мати-героїня» дається жінкам, які виховали 5 і більше дітей мінімум до 8-річного віку. Окрім почесного звання, матерям-героїням також вручаються відповідні посвідчення, нагрудні знаки та одноразова грошова винагорода в розмірі 10 прожиткових мінімумів, встановлена для працездатних осіб.

Ще одна мешканка Липовецького району, 68-річна пенсіонерка Олександра Степанівна Пашкурна, мама 7 дітей, почесній відзнаці теж рада.

– Зраділа, звичайно, коли мене нагородили. Виховувати таку велику сім’ю, звісно, трохи важко, та родина в нас дружна. У мене три хлопці і чотири дівчини. І вже маю 11 внуків і двох правнуків. А молодим пораджу: народжуйте. Зараз, звісно, умови для цього дуже важкі, але треба, щоб була сім’я.

Також у 2017 році в Липовецькому районі відзначили ще 6 жінок: Оксану Грицишину з с. Косаківка, матір 5 дітей, Людмилу Євич із с. Брицьке, матір 5 дітей, Марію Покотило з с. Чупринівка, матір 6 дітей, Таїсу Кухарчук із с. Берестівка, матір 5 дітей, Людмилу Волошину з с. Вахнівка, матір 5 дітей та Наталію Абреліхіну з с. Гордіївка, матір 6 дітей.