“Сьогодні ми побачили критичний крок уперед для забезпечення безпечного експорту українського збіжжя Чорним морем”, – сказав Гутерреш, додавши, що “ми побачили проблиск надії”.

За словами генсека ООН, учасники переговорів у Стамбулі не уклали угоди, але домовилися працювати над нею. Він додав, що сторонам ще належить узгодити технічні деталі експорту зерна.

Дивно виходить, Україна має власне зерно, ні у кого його не вкрала! Світ на грані голоду і сотні держав не можуть вмовити одного фюрера вже навіть не вбивати – нагодувати людей і запобігти голодним смертям.

І ще – виходить світ більше цікавить, що в інших країнах буде голод. А ось що війна в Україні! Від неї гинуть сотні тисяч, ООН так і не вдалось навести порядок з ветуванням Росією в Радбезі будь яких починань до її припинення.

Раніше міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом, а відповідна угода буде підписана наступного тижня.

Перед цим міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що експорт зерна з українських портів не відновиться без гарантій безпеки для судновласників, вантажовласників і України як незалежної держави.

Андрій Власенко