Весняний дефіцит та нові ціни на бензин, дизпаливо та газ – шокували українських водіїв. Однак, влітку в Україні дефіцит пального послабився: постачальників стало більше, ціни трохи  впали, а черги на АЗС майже зникли. Зменшилося і споживання. Попри це, розслаблятися не варто, попереду можливе ускладнення бензинової кризи.

Які ж сюрпризи на ринку пального очікують водіїв, розповів директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн. Він зазначив, що робити довгострокові прогнози складно, але проблема точно залишиться. Адже світовий ринок нафти дуже змінюється через санкції проти російського агресора. Ніхто поки що не розуміє, як відмова від російських ресурсів вплине на дефіцит пального в Європі та на його ціни. Але однозначно тиск на ЄС буде, відчують його й українці. І що більшим буде дефіцит пального в Європі, то дорожче та важче нам буде його купувати.

Наразі в нашій країні відчувається спад бензинової кризи. Але те, що на де-яких АЗС зменшились черги, не означає, що криза зникла: “Цей відносний спокій на ринку пального оманливий. По-перше, попереду жнива і високий сезон, коли споживання в Україні може зрости на третину. Тож зараз перед українськими компаніями стоїть завдання забезпечити ще більші обсяги постачання”, – пояснив Куюн.

Також, є проблеми з імпортом. Україна створила підвищений попит на пальне, і в сусідніх країнах, звідки ми його постачаємо, уже перевантажені усі можливі потужності. Є ще й інший аспект: у цих країнах також зростає сезонне споживання, тому є ймовірність, що їхні уряди намагатимуться обмежити постачання в Україну, щоб забезпечити внутрішні потреби.

“У таких умовах для нас буде дуже небезпечно жити ілюзіями і вважати, що паливна криза вже позаду. Навпаки, вже зараз необхідно працювати над диверсифікацією та розширенням каналів постачань. Причому працювати над цим слід не тільки бізнесу, а й державі. Потрібен ефективний діалог з урядами країн, через які ми можемо наростити постачання нафтопродуктів”, – наголосив експерт.

Вадим Снігур