Можливо, не всі вміють робити консервацію на зиму. Старші люди кажуть, шо в цьому році їх повинні вміти робити усі господині. Бо військова агресія може затягнутися, а те, як окупант безжально знищує наші засіяні поля, може обернутися дефіцитом продовольства. У всякому разі, ціни на нього потягнуться вгору. Тому, все закриваємо в банки, що нічого не пропало. Цей посібничок консервації на літо по місяцях підкаже, коли можна закривати на зиму різні овочі, фрукти та ягоди.

Весна та літо цього року трохи припізнилися, тому ще актуально закривати на зиму зелень. Зокрема, квасок, петрушку заготовляють на зелені борщі. Часник можна маринувати та солити.

Саме час зараз консервувати кабачки і готувати кабачкову ікру. Вже можна консервувати огірки та готувати яблучне повидло з ранніх сортів яблук. Настала ягідна пора. Вишні, малина, смородина, йошта, шовковиця, жимолость, агрус – це все йде на варення,джеми, кампоти, заморозку.

Для гурманів настала пора готувати алкогольні вишневі, смородинові та малинові наливки.

Ідеальний рецепт для домашнього ягідного лікеру

На трилітрову банку кладемо кілограм смородини, вишні чи малини на ваш смак може бути і чорниця, ожина, чи кизил) засипаємо кілограм цукру і до верху заливаємо горілкою, або спиртом. Спиртовий варіант буде крпепший і його варто буде розбавити. В темному місці зберігаємо банки поки цукор на розчиниться. Приблизно три місяці. Розливаємо по пляшках і смакуємо. У липні також масово починають дозрівати абрикоси – можна заготовлювати варення, джем, компоти.

Також під кінець місяця підуть баклажани

Це, взагалі, унікальний овоч, якого готують сотні дуже смачних заготовок на зиму. В мережі повно всіляких рецептів. Продовжуємо консервувати огірки, патісони, кабачки та асорті з усієї цієї краси. Для асорті підбираємо плоди невеликі за розміром. Зазвичай до складу овочевого асорті беруть кабачки, огірки, патісони, маленьку цибулю, часник, перець солодкий та гіркий, тверді сливи, молочні помідори і трохи ароматних ягід для смаку. Звісно, спеції та фруктовий оцет. Важливо звернути увагу на аличу. З неї готуються смачні соуси на зиму. Так само, як і з вишні, агрусу та йошти. Побайте про свій запас вітаміну С.

А серпень – найщедріший місяць літа

У цьому місяці можна консервувати різні салати, аджики і асорті. Готують консервований перець і лечо з перцю. Також закривають гіркий перець на зиму. Найбільш довгоочікуваний продукт серпня – кавун. Можна закрити кавун на зиму шматочками або сік. Разом з кавуном дозріває диня – основа джемів і варення. Диню також консервують шматочками в сиропі.

У серпні вже настає оптимальний період, для огірків та помідорів

Маринуємо, квасимо, солимо. Доступний рецепт солоних огірків: трилітрову банку доверху закладаємо невеликими за розміром огірками. Беріть ніжинський чи джерело. Головку часнику розберіть, і розріжте кожен зубець навпіл повздовж. Покладіть в банку також невелику суху гірку перчицю, ціле стебло кропу разом з кошиком, можна більше., листочок хрону, по 5 листків вишні та чорної смородини. Дві столових ложки грубої солі, краще артемівської і заливаємо холодною джерельною водою. Тільки джерельною. Під кришку, і в льох, чи холодильник.

Також дозріває морква

Її можна закрити як самостійну закуску, але частіше використовують для консервації інших овочів, особливо в салатах. Можна зробити моркву по-корейськи. Любителі бобових закривають квасолю на зиму.

До кінця місяця на деревах дозріває слива, з якої виходить чудове варення. Можна також замаринувати сливу, як смачну закуску. Ще один корисний серпневий фрукт – груша. Господині готують консервовані груші в сиропі і грушеве варення.

І, звичайно, протягом цих місяців заготовляємо гриби. Сушимо, маринуємо, заморожуємо і готуємо ікру.

Василь Головко