З такого вітання почали офіційну зустріч гості Вінниччини — партнери і друзі з Чеської Республіки — гетьман Ліберецького краю Мартін Пута та член регіональної ради, директор управління охорони здоров’я Владімір Ріхтер.

З перших днів повномасштабної війни Ліберецький край та муніципалітети регіону надали фінансову підтримку Вінницькій області — понад 1 мільйон євро до Благодійного фонду «Подільська громада».

Окрім того, Вінниччина отримала гуманітарні вантажі з Чехії.

«Ми підтримуємо Україну та Вінниччину зокрема. Побували в Києві, в Бучі… Телебачення не передає усю картину цієї війни… Побачили, як у вас працюють склади гуманітарної допомоги і система потреб», — розповів Мартін Пута.

Зі свого боку, начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов подякував чеському народу за допомогу: «Вона була необхідна. І вчасна.

Дякую за прихисток 44 дітей-сиріт з обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, а також з Брацлавської спеціалізованої школи.

Сьогодні Ліберецький край прийняв 15 тисяч українців.

Дружба перевіряється часом і труднощами. Ліберецький край — справжній друг Вінницької області. І про це свідчать не лише футболки з зображенням української марки».

Після війни нам є над чим працювати для розвитку Вінницької області.

Україна як кандидат у члени ЄС має стати частиною європейської родини у майбутньому. Це обговорювали із Мартином Путою та Владіміром Ріхтером у Могилеві-Подільському.

Два роки тому «Велике будівництво» Володимира Зеленського як відновлення інфраструктури стало державним пріоритетом.

«Це було якісне і швидке будівництво, — згадує Сергій Борзов. — Одним з прикладів є дорога на Могилів-Подільський. Це одразу відзначили гості з Чеської Республіки. Оцінили і рівень медичного закладу у прикордонному місті України — ознайомилися з роботою кардіоцентру із сучасним приймальним відділенням, до речі, теж реконструйованим у рамках «Великого будівництва».

Є куди рухатись далі. І ми це робимо попри все.

Після війни будемо працювати ще швидше і робити все для розвитку Вінниччини.

Легше це робити, коли маємо підтримку європейських партнерів.

Починаючи з березня, Ліберецький край відправив 4 партії гуманітарної допомоги з речами, ліками, засобами гігієни, засобами захисту для військових, що були передані на потреби Збройних сил України та до пунктів проживання переселенців у громадах області. Окрім того, було передано медикаменти, витратні матеріали і дизельний генератор для Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни та 378 комплектів спецодягу для вінницьких рятувальників.

До речі, створена на Вінниччині цифрова система гуманітарного обліку взята за основу на всеукраїнському рівні.

Європа — з нами!

Одні з перших, хто підтримав Вінниччину після 24 лютого, — це партнери з Республіки Польща, Чеської Республіки та Румунії.

На 2022 рік з регіонами-партнерами були заплановані візити обміну досвідом та спільні проєкти, однак фокус співробітництва змінився — тепер це надання медичної допомоги та вирішення першочергових потреб населення області. Свентокшиське воєводство з березня також надало прихисток для групи дітей з Вінниччини. Польська сторона люб’язно організувала комфортне та безкоштовне перебування діток.

Мазовецьке та Лодзьке воєводства в рамках угод про співробітництво передали машини «швидкої допомоги». Автомобілі уже задіяні при наданні екстреної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, яких на Вінниччині сьогодні понад 180 тисяч.

Ясський повіт Румунії виділив Вінницькій області 100 тис. румунських лей. За ці кошти придбали 30 генераторів, аптечки першої допомоги, продукти харчування та засоби гігієни — на потреби Збройних сил України, підрозділів територіальної оборони та у громади, де проживають вимушені переселенці.

Кожен українець вдячний європейцям, які наближають нашу Перемогу!

Сергій ГОДУН