Ця ягода багата вітаміном C – всього один стакан ягід містить половину добової норми

Вітамін бере участь в утворенні колагену і потрібен для здоров’я судин. Ожина також – один з рекордсменів за вмістом рослинних волокон, дефіцит яких підвищує ризик серцево-судинних захворювань. У ягодах багато нікотинової кислоти – дуже корисної для серця.

Вітамін K в складі ожини незамінний для здоров’я кісток. При дефіциті цього вітаміну кісткова тканина виснажується і зростає ризик переломів. Особливо важливий цей вітамін для дітей.

Вживання ягід ожини полегшує симптоми при менструації і зменшує рясність кровотеч, допомагає нормалізувати менструальний цикл. Ягоди і чай з листя ожини полегшують симптоми клімаксу.

Ожина благотворно впливає на нервову систему. Якщо ви нервуєте і не можете заспокоїтися – спробуйте “заїсти” стрес жменею ягід. Вони допомагають при неврозах і покращують якість сну.

Ожина може похвалитися великою кількістю біофлавоноїдів – сполук, які мають сильні протизапальні і бактерицидні властивості. Це чудова підтримка для імунітету. Крім цього, скромні чорні ягоди допомагають в профілактиці онкозахворювань: уповільнюють розвиток ракових пухлин і різних новоутворень.

Для гладкості, пружності і зволоження шкіри готують маску з ягід ожини

Змішайте 2 столових ложки ягід, чайну ложку меду і п’ять крапель лимонного соку. Змішайте до однорідності і нанесіть цю маску на вимите обличчя на 15 хвилин. Потім змийте і змастіть обличчя зволожуючим кремом.

Однак, ожина є сильним алергеном

Дітям і схильним до алергії дорослим її потрібно пробувати з обережністю. Також ожина протипоказана при виразці шлунка. Якщо у вас слабка травна система, ягоди не рекомендується їсти натщесерце і в сирому вигляді.

Вадим Снігур